Anbefaler høyere eiendomsskatt

Økt boligskatt og lavere skatt på inntekt, er blant rådene Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) gir norske myndigheter i sin siste rapport om norsk økonomi.

– Det allerede høye skattenivået bør ikke økes. Skatteutgiftene i Norge er ikke spesielt høye, men vokser raskt. Sjenerøs av skattebehandling av bolig, som det ikke er noen økonomisk grunn til, påvirker trolig investeringsbeslutninger og kan ha bedratt til boomen i boligpriser, heter det i rapporten fra OECD.

– Det er rom for å øke eiendomsskatten, ikke for å øke statens inntekter, men for å kunne redusere skatten på inntekt, sa Robert Ford – nestleder i avdelingen i OECD som arbeider med landstudier – på en pressekonferanse mandag-.

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) har ingen umiddelbare planer om verken å senke inntektsskatten på høye inntekter, eller øke skatten på eiendom.

– Stram inn
OECD sier seg fornøyd med de norske krisetiltakene, men kommer med en klar anbefaling om å føre en strammerne økonomisk politikk i årene som kommer,

– Det vil være klokt å bringe bruken av oljepenger i overensstemmelse med handlingsregelen så fort som mulig, helst innen 2013, sier Ford.

– Regjeringen deler dette synet og har tydelig understreket behovet for å vende tilbake til 4-prosentbanen for bruk av oljepenger etter hvert som veksten tar seg opp og utsiktene bedres, sier finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap).

Han er ikke villig til å sette noen tidsfrist for når handlingsregelen igjen skal gjelde fullt ut.

– Vi må ta innover oss at det fortsatt er mørke skyer over horisonten. Først og fremst må vi sikre at konkurranseutsatt industri har det bra. Jobben starter for fullt søndag, sier han.

Søndag møtes regjeringen til sin første store gjennomgang og drøfting av statsbudsjettet for 2011.

– Klart seg bedre
Norge har klart seg bedre enn andre industriland gjennom finanskrisen, slår organisasjonen fast i sin årlige landrapport om norsk økonomi. Spesielt blir tiltakene fra de norske myndighetene framhevet som viktige. OECD trekker også fram at norske banker og finansinstitusjoner har klart seg bra, blant annet som følge av gode reguleringer og et godt tilsyn.

– Jeg merker meg at OECD mener at retningslinjene for finans- og pengepolitikken og Statens pensjonsfond utland har tjent Norge vel og bidrar til økonomisk stabilitet. Dette er jeg helt enig i. Samtidig er rammeverket nødvendig for at oljeressursene også skal komme senere generasjoner til del, sier Johnsen.

– Trygdeutgifter et problem
OECD peker på høye og økende trygdeutgifter som en stor utfordring for norsk økonomi. Ifølge landanalysen kan man spare inn penger uten at det rammer tilbudet. Ford mener at det først og fremst er et institusjonelt problem.

– En reform av sykelønns- og uføreordninger, vil være gunstig for statsfinansene. På den ene siden vil det gi betydelige utgiftskutt, på den andre siden vil det øke yrkesdeltakelsen og tallet på arbeidstider, og på den måten også øke skatteinntektene, skriver OECD i rapporten.

Blant de tiltakene som OECD mener bør vurderes er en reduksjon i ytelsene ved langtidssykefravær.