Hauketo skole

Hauketo skole

Sted: Oslo

Prosjekttype: Rehabilitering og nybygg ungdomsskole

Prosjektkostnad inkl mva: 316 millioner kroner

BTA: 7.000 kvm, derav ca. 2.400 kvm nytt

Byggherre: Undervisningsbygg KF

Generalentreprenør: HENT AS

Byggeledelse: Ilje AS

Arkitekt og PGL: Planforum Arkitekter AS

Rådgivere: RIB, RIG: Stormarken & Hamre - RIE: Ing. Per Ødemark - RIV: Ingenia - RIA: BS-Akustikk - LARK: Sundt & Thomassen - RIBR: Norconsult

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeid og utomhus: Ekren Entreprenør / Thirud Anlegg - Peler: Holt Risa - Riving og hulltaking: Sunt Miljø - Hulldekker: Spenncon - Elektro: Myhre Heis og Elektro - Ventilasjon: Østfold Enøk og Ventilasjon - Rør: K. Lund - Taktekking: Hesselberg Tak - Branntetting: Kaefer Construction - Stål: SKV - Solavskjerming: SolCom - Betongrehab: Idavoll Betong - Mur, puss og flis: Mjøndalen Mur & Puss - Vinduer: Lian Trevarefabrikk - Glass og aluminium: Glassbygg - tak over tak og stillas: Bautas - Fast inventar: ST Skoleinventar - Parkett: ABS Parkettgruppen - Tømrer innervegger: Byggmontasje Øst - Gulvstøp: Hæhre Gulvstøp - Foldevegg: Trysil Treforedling - Lås, beslag og garnityr: Beslag-Consult - Smed: Burmeister - Maler: Magnusson - Ståldører: Trygve Eliassen - Dører: SSC Joinex - Himling: Bærum Byggmontering - Gulv: Malermester Buer - Blikkenslager: Franke Onsrud Blikkslageri - Branngardin og rullegitter: HABY Norske Sjalusier - Teleskoptribune: Foraform - Gangbru: Moelven Limtre - Glassfiberdører: Portconsult - Sceneteppe: AVAB Cac - Tømrer: Traust Byggeservice - Diverse tømmer: Optimal Entreprenør - Spiler/ Spaltepanel i forsamlingssal: Oppdal Treteknikk - Listverk: Norgestre - Foliering: Reklameconsult

En svært vellykket kombinasjon av rehabilitering og nybygg får hele Hauketo skole til å fremstå som flunkende ny.

Det har vært et langt lerret å bleke før ungdomsskolen helt sør i Oslo nå står ferdig. Allerede i 2003 var prosjekteringsgruppen forsiktig i gang med de første planene. Kommunens elevtallprognoser viste et behov for utvidelse. Den er nå prosjektert for inntil 450 elever, mens det i pr. i dag er ca. 300 elever som får sin daglige undervisning der.

− Skolen ble bygget i 1968 og var nokså liten. Det var også et behov for en omfattende rehabilitering. I skolen lå det også to tilfluktsrom som vi måtte ha med uansett, og bygget som sådan ble vurdert til å være i slik tilstand at en rehabilitering ville kunne øke levetiden betraktelig, sier prosjektleder Tom Erik Strøm i Undervisningsbygg KF.

Ny hovedatkomst

Utvidelsesmulighetene med flere etasjer i høyden var begrenset. Det måtte tenkes nytt. Løsningen ble en fløy som ligger rundt skolegården.

– Tanken var at denne skulle delvis omfavne skolegården. Med tanke på høyder og plan måtte en ny hovedinngang treffe bygget mest mulig midtskips og dermed også rett i hjertet. Gulvet i samlingssalen ligger en etasje opp. Der ligger også andre sentrale funksjoner som vestibyle, bibliotek og kafé. I tillegg ville det bli kort vei til den nye fløyen, der administrasjonen holder til. I personalrommet der vil lærerne kunne få mulighet til å trekke seg litt bort, forklarer Planforum Arkitekters Johan Nyquist.

Stor rivejobb
HENT AS har i en generalentreprise utført nybygget på ca 1.900 kvm og rehabilitert 5.100 kvm bygningsmasse, inkludert svømmebasseng, garderober og utomhusanlegg. I kontrakten inngår også en omstrukturering av en parkeringsplass, med nytt dekke og ny innkjørsel, kantstein og beplanting.

− Vi begynte i mai 2008 med tilbygget og å rive deler av den eksisterende skolen. Rivejobben var utfordrende. Det innebærer alltid et risikomoment, men var godt beskrevet av rådgiverne, sier HENTs prosjektleder Tore Harsvik. Etasjene måtte første stemples opp, og i riktig rekkefølge måtte det en gradvis innslissing av stål i de ulike etasjene på plass. Betongen som ikke lenger skulle brukes i de bærende konstruksjoner måtte skjæres ut.

Den gamle gymsalen skulle gjøres om til en samlingssal. Derfor ble det en løsning med gradvis å fjerne deler av den delvis uarmerte betongen som lå rundt salen og erstatte den med stålsøyler. Taket ble hevet, og det ble lagt inn åpninger for overlys. Det tekniske anlegget, primært ventilasjon, ligger som en klave rundt overlysene. Dette passet også godt med sjaktføringene i bygget.

− Det var en tøff vinter med mye snø, så vi måtte bygge et 27 meter bredt stillastelt over der vi holdt på. Det besto av seksjoner som var tre meter brede. Det ble en seksjonsvis påbygging der vi rev, bygget opp og fortsatte til neste posisjon, forteller Harsvik.

All innmat ny
Hauketo skole var for ca. ti år siden gjennom et fasadeprosjekt der vinduer ble byttet, så de utvendige fasadene i det eksisterende bygget er ikke mye forandret. Men inne er det aller meste nytt, med utskiftning av asbestholdige materialer og nye malte flater. Dører og tekniske fasiliteter er skiftet, nye romløsninger med etablering av flere forelesningsrom, og en samlingssal med et avansert lyd- og lysanlegg er på plass. Skolen skal også være et lokalt kulturhus for fremleie, derfor ble det lagt mye omtanke i å dele bygget inn i ulike soner som kan programmeres med låsing og ventilasjon for å kunne være åpne til ulike tider.

Glassgang
Mellom nytt og eksisterende areal går en glassgang langs fasaden. Den har to funksjoner; skjerme undervisningsarealene for gjennomgangstrafikk og samtidig gjøre det mulig å bevege seg i bygget uten å måtte gå ut. Den er definert som en halv-klimatisert sone, der det må aksepteres både lavere temperatur i vinterhalvåret og høyere i sommerhalvåret. Brannlukene kan åpnes for komfortventilasjon.

Det skrånende gulvet i auditoriet går igjen i personalrommets himling som ligger rett under. Det buede personalrommet har en skråfasade med høye vinduer rett ut mot naturtomta på utsiden.

− Disse skråflatene er prosjektert som et tak, med full tetting og membran. Det er brukt fliser av malmfuruspon for å få til krummingen i fasadene lettere. Håndverkerne, som var dyktige, brukte tre forskjellige flisbredder som må håndplukkes for å få til en god overlapp uten vertikale fuger. Materialvalget står veldig godt mot granskogen, sier Nyquist.

Utsmykning
I trappehuset i det eksisterende bygget er det forbilledlig lagt ned vesentlige ressurser i å bevare et veggmaleri av Inger Sitter. I ovennevnte glassgang er det et felt med kunstglass, Haukeblikk av Nina Bang er en foliert flate som ligger mellom glassjiktene i fasaden. Den nye svømmehallen har en større flismosaikk av kunstner Kari Skoe Fredriksen. Det er et motiv som er tegnet over på flis, brent og montert i felt à 30x30 cm.  Mjøndalen Mur & Puss har stått for monteringen sammen med ytterligere små mosaikkdetaljer, som motivet av gjenglemte svømmeføtter på bassengbunnen.

En verdig tilkomst
Gangbroen inn i byggets plan to skiller seg ut både ved utradisjonell formgivning, strategiske plassering og materialvalg. Konstruksjonen i bunnsolid, gyllenvarm limtre er nå hovedatkomstveien til bygget. – Det var noe skepsis da vi lanserte ideen, minnes arkitekt Nyquist. – Men det grepet viser seg i høyeste grad å ha livets rett. Det er en spennende og flott måte, med nesten en mental virkning, å ankomme skolen på om morgenen. Man ankommer høyt og fint, i stedet for å komme krypende inn.

Fornøyd byggherre
− Vi er mest fornøyd med helhetsinntrykket av den nye skolen. Den er innbydende på alle måter, og oppleves som et godt sted å være. Prosjekteringsgruppen og byggelederfirmaet Ilje har gjort en svært god jobb. Prosjektet ble levert med null feil, innenfor budsjett og var innflyttingsklart en måned før avtalt dato, sier Undervisningsbyggs Tom Erik Strøm.

− Det var litt hektisk her i høst. Da brettet HENT opp ermene slik at vi kom i mål så det suste. De har jo hatt som mål å levere med null feil, og logget alt som gjensto eller justeringer som måtte kompletteres. Ved overtakelsen var det kun et par småting som ble påpekt. Noen litt mer utfordrende saker ble løst greit i løpet av de nærmeste timene. Det er flott å se at de nå er nærværende og følger tett opp i en fulldriftssituasjon, sier Strøm.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter