Kvinner eier hver fjerde landbrukseiendom

En firedel av norske landbrukseiendommer eies av kvinner. Blant dem som driver som gårdbruker, er kvinneandelen bare 15 prosent, mens målet er 40 prosent.

 

Lite har skjedd siden daværende landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen (Sp) la fram et strategidokument i 2007 for å bedre likestillingen i landbruket.

Også den gang var bare en firedel av landbrukseiendommene eid av en kvinne, skriver Nationen.

Statistikkgrunnlaget kan imidlertid være litt skjevt. Siden 2002 kan man kun føre opp ett navn ved registrering av enkeltpersonsforetak i Brønnøysundregistrene. Dermed er det mulig at mange kvinner ikke står oppført, selv om de deltar aktivt i driften, eller er deleier.

Siri Bruem ved landbrukskontoret hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag mener at statistikkgrunnlaget er så dårlig at det ikke er egnet til å forme politiske mål ut fra det. Bruem er også styremedlem i Norges Bygdekvinnelag og har jobbet med likestilling i landbruket i flere tiår. Hun mener eierskap er nøkkelen:

– Uten eierskap er det vanskelig å få dem med på å bestemme og være inkludert. Som eier har du en mulighet til å representere eierinteresser i alle sammenhenger. Dette er langt viktigere enn å få flere kvinner til å dyrke korn eller at de skal kjøre traktor, sier hun.