Munch-støtte til riksantikvaren

Riksantikvaren får sterk støtte fra 21 kjente navn fra humaniora- og samfunnsfagene i hans innvendinger mot Lambda-løsningen for Munch-museet i Bjørvika. Nå ber de om at han benytter innsigelsesmyndigheten.

 

 

I et fellesbrev til riksantikvar Jørn Holme før helgen ber de ham om å benytte sin innsigelsesmyndighet «og dermed bidra til at gjeldende reguleringsplan for det aktuelle området i Bjørvika blir stående».

Bakgrunnen for brevet er byrådets vedtak om å flytte Munch-museet fra Tøyen til nytt Munch-Stenersenmuseum i Bjørvika. Den spanske arkitekten Juan Herreros’ vinnerutkast Lambda er vedtatt plassert på Paulsenkaia, og Hav Eiendom har lagt ut planprogram til høring i tidsrommet 4. februar til 17. mars.

Høstet kritikk

Lambda har høstet kritikk både for utseende, plassering, museumstekniske forutsetninger, forventet kostnadsnivå og ressursbruk både i oppføring og drift.

«Fremfor alt bryter dets 14 etasjer med gjeldende reguleringsplan på seks etasjer i det angjeldende område», heter det i brevet. Det blir påpekt at byrådsvedtaket innebærer at det må vedtas ny reguleringsplan og at det åpner for innsigelser fra Riksantikvaren, som dermed kan «bidra til at den videre planbehandlingen får den tilstrekkelige bredde og åpenhet».

– Brevet er en sterk anmodning innenfor Riksantikvarens myndighetsområde. Anmodningen vil i realiteten kunne stoppe oppføringen av Lambda i Bjørvika, dersom den følges, og dersom Miljøverndepartementet følger opp i neste omgang, sier en av underskriverne, pensjonert professor Erling Skaug, til NTB.

Kjentfolk

Underskriverne omfatter kjente jurister, arkitekter, museumsfolk, kunsthistorikere, kunstnere og andre fra humaniora- og samfunnsfagene.

Foruten Erling Skaug, som er fagekspert på kulturkonservering, står følgende 20 signaturer på listen, her kronologisk gjengitt:

Liv Bliksrud, Anja Breien, Kirsti Strøm Bull, Peter Butenschøn, Alf Bøe, Ingeborg Glambek, Finn Graff, Didrik Hvoslef-Eide, Morten Wessel Krogstad, Francis Sejersted, Synne Skouen, Rune Slagstad, Eivind Smith, Thomas Thiis-Evensen, Fredrik Torp, Magne Malmanger, Jan Erik Vold, Vigdis Ystad, Ingjald Ørbeck Sørheim og Jan Sigurd Østberg.

Den spanske arkitekten selv tror ikke Oslos borgere har forstått hvordan Munch-museet han har tegnet faktisk vil se ut, ifølge Dagsavisen:

– «Lambda» stenger ikke fjorden fra byen, den er med på å gjøre Bjørvika til et område for folk! sa han da han presenterte og forsvarte sitt vinnerutkast på et åpent møte i løvens hule Oslo sist mandag.