Ett sykehus!

Noe av det som engasjerer folk mest i lokalsamfunnet, er sykehusdebatter. Så også på Nordmøre og i Romsdal. I stedet for å sementere en sykehusstruktur som ble laget i en annen tid, kan man nå få en fremtidsrettet løsning ved å satse på ett felles sykehus for regionen. Det har skjedd en samferdselsrevolusjon i landsdelen – og det er kanskje på tide at man utnytter effekten av denne.

Et felles sykehus mellom de to byene vil også bidra til at Kristiansund og Molde vokser enda tettere sammen. Det begynner å bli et felles handels- og arbeidsmarked allerede. Og klarer man å utnytte hverandres fordeler, kan dette området bli enda mer attraktiv både for større bosetting og flere arbeidsplasser. Få andre distrikter i Norge har større muligheter.

Velger man å legge et sykehus midt i regionen, vil kjøreavstanden for de aller fleste menneskene som bor i området, bli på ca en halv time. Etter vårt syn bør et slikt sykehus ligge nede ved sjøen i Gjemnes kommune. Det er nok av flotte tomter å velge i. For den rødgrønne regjeringen må et slikt valg være lett. I Senterpartiet må man juble. Her snakker vi om å bruke hele landet. Det å bygge ut et sykehus på en trang by-tomt i Molde (og i forholdet til omlandet på feil side av byen) er etter vårt syn lite heldig i forhold til å velge en tomt i distriktskommunen Gjemnes.

Samfunnsmessig er en løsning med et sykehus positiv på alle måter. Vi tror at det på sikt vil være svært vanskelig å opprettholde fire sykehus i Møre og Romsdal. I Ålesund har man et stort sykehus som vil utvikle seg videre, mens sykehuset i Volda har nok en mer usikker fremtid (Også på Sunnmøre er det samferdselsrevolusjon).

Mange romsdalinger som bor sør for Romsdalsfjorden,sokner naturlig til sykehuset på Åse. På nordre Nordmøre kan man selvsagt reise til sykehuset i Orkdal (skjønt dette sykehuset tror vi heller ikke har noen fremtid ) og selvsagt kan man reise til St Olav i Trondheim. Men får vi et topp moderne sykehus i Krifast-området tror vi mange av innbyggerne også der vil velge et sykehus i sitt eget fylke.

Det er selvsagt mange følelser i en slik debatt, og spesielt for eldre mennesker er det vanskelig å se nye løsninger. I byer som Kristiansund og Molde hvor man har alt av tjenester innen bygrensene om det er flyplass eller sykehus, er det selvsagt vanskelig å se at man kan finne felles løsninger. Men i forhold til mange andre områder i Norge snakker vi her om små avstander og etter forholdene et begrenset antall mennesker.

I hovedstadsområdet og i mange andre områder i Norge er det mange som vil ha vesentlig lengre vei til sitt sykehus enn hva man vil få på Nordmøre og i Romsdal. Det gjelder om man er pasient eller ansatt.

Det er folket selv som har tatt brorparten av kostnadene ved de mange nye samferdselsløsningene i regionen. Derfor bør samfunnet premiere distriktet om man nå velger en løsning med ett sykehus. Det som vil bety mest for distriktet, er at man prioriterer de samferdselsprosjektene som fortsatt ligger uløst og som også vil få mest betydning ved et fremtidsrettet sykehus valg. Innfartsveiene både i Kristiansund og Molde trenger sårt en utbedring. Gjøres det et krafttak her, vil kjøretiden til et felles sykehus bli langt kortere. Men det er også andre veistrekninger som må tilgodesees. Men dette er engangsinvesteringer som kommer alle til gode (og dette er investeringer som vil gjøre veiene langt tryggere og enklere å vedlikeholde).

Kombinerer man dette ved å ha en beredskapsordning med legehelikopter, vil Nordmøre og Romsdal få et sykehustilbud også for fremtiden som folket i området fortjener.

Vi tror at det offentlige Norge etter hvert må se på effektivitet i alle ledd. Her er det snakk om å få mest mulig igjen for hver skattekrone. Da sier det seg selv at det må være billigere å drive ett felles sykehus enn å drive to.

Les mer om samferdselsrevolusjonen her:

http://www.bygg.no/id/49284