3x dyrere med norsk AS

- Hvor mye koster det å etablere et aksjeselskap i Norge i 2010, spurte Borghild Tenden (V) næringsministeren.

Næringsministeren kunne ikke svare på dette, men skriver at man i Norge i alle fall må ut med over 6.000 kroner i offentlig gebyr (med en tusenlapp i avslag om man registrerer elektronisk), skriver NHO på sine hjemmesider.

I tillegg til dette, trenger man erklæringer fra revisor som raskt kommer på 4.000 kroner. Vil man ha hjelp til å utarbeide stiftelsesdokumenter, tilbys dette for et par-tre tusen kroner. Aksjekapitalen på 100.000 kroner kommer i tillegg, og kostnader til revisjon vil fort utgjøre 10.000 kroner - årlig. For noen typer av virksomheter påløper det også kostnader til søknader om tillatelser o.l.

Europakommisjonens undersøkelser viser at gjennomsnittlig oppstartskostnad for et aksjeselskap i EU er rundt 3.300 kroner, som er en halvering fra noen år tilbake. Siden Norge ikke har deltatt i disse undersøkelsene, ba Tenden om en slik beregning fra næringsministeren.

- Registreringsgebyret til Foretaksregisteret dekker også registrering i Enhetsregisteret og Regnskapsregisteret, som ikke har egne gebyrer. Dette er med på å forklare hvorfor registreringsgebyret kan være noe høyere i Norge enn i andre land, svarte Trond Giske.

- Når man enkelt kan etablere et aksjeselskap i Storbritannia og drive virksomhet i Norge (NUF) med rundt 5.000 kroner i oppstartskostnad, er det ikke rart mange velger denne løsningen, sier advokat Halvor E. Sigurdsen i NHO. Krav til aksjekapital og tvungen revisjon er også ukjent for slike NUF-er.

- NHO mener at Norge må tilby nystartede bedrifter en selskapsform som er attraktiv. Det er jo ikke snakk om å rasere lovgivningen, men fjerner vi revisjonsplikten for de minste og revurderer kravet til aksjekapital, vil det tiltrekke seg norske næringsdrivende, sier Sigurdsen.