Byggeskikkpris til LINK-signatur

LINK-signatur AS fikk tildelt Moss bys pris for god byggeskikk 2009 for Kirkeparken videregående skole i Moss.

"Skoletomten er plassert midt i Moss bysentrum, med den gamle kirken fra 1860-tallet som nærmeste nabo. Eksisterende bygninger er typiske representanter for sin tid, og vi har lagt stor vekt på å bevare skolens særpreg, samtidig som vi innfører noe helt nytt", forteller teamleder, Geir Odd Målsness og ansvarlig arkitekt, Harald Gründel i arkitektfirma LINK-signatur.

"Målsettingen har vært å finne fram til en optimal plassering og utforming av et stort komplekst og moderne skoleanlegg, og innpasse dette som et positivt bidrag til byen og sine nære omgivelser. De gamle bygningene fra ulike epoker, de eldste fra ca 1860, er gitt nye funksjoner, og fremstår som en del av en helt ny funksjonell helhet. Nybygget er gitt et enkelt og klart uttrykk som under et samlende tak som knytter sammen og skaper identitet. Arkitekter planlegger ikke skoler, men vi skaper de omgivelser som skolen kan utvikle seg rundt".

Østfold Fylkeskommune som byggeherre og bruker er svært fornøyd med skolen og valg av vinnerprosjektet i en arkitekturkonkurransen i 2002, utviklet i LInk Signatur på Stord.

Bygningen blir levert innenfor budsjett og innen avtalt tid. Den ny videregående skole for allmenn- og yrkesfag hjemler opptil 1200 elver og 200 ansatte. Utbyggingen har et totalareal på ca 22.000 m2 (14.000 m2 nybygg; 7500 m2 rehabilitering) og blir bygget i flere etapper fra 2004 til 2009 for 500. millioner kroner. Den har vært i drift i hele byggeperioden. Fem år er en lang periode for alle involverte i prosjekt. Å berge ideen fra konkurransen til et ferdig prosjekt krever også en aktiv og sterk byggeherre. I denne sammenheng fikk ansvarlig arkitekt, Harald Gründel, tildelt skolens herdespris 2009 for «sin sterke tro på byggeprosjektets idé og for sin evne til å berge ideen gjennom en lang byggeprosess.»

Skolen får ny gymsal i tillegg til den gamle og det er montert klatrevegg. Det er bygget laboratorieavdeling for undervisning i kjemi, storkjøkken for kokkeutdanning, blackboks, kammersal og forskjellige lydrom for musikk- og dramalinjen samt verksteder for tre og formingsundervisning. En egen restaurant med uteplass og egen inngang er bygget i tilknytning til undervisningskjøkkenene. Skolens eldste murbygninger er rehabilitert utvendig og innvendig, mens et yngre mellombygg er blitt revet. Den nye skolen fremstår som et åpent, inviterende og moderne bygg understreker interiørarkitekt Heidi Holthe i LINK-signatur. Det er derfor benyttet materialer med solide, holdbare overflater. Fargemessig er det i hovedsak lyse flater. Og med en fargepalett som skifter nyanser – intensitet i forhold til hvilket bygg man er i. Kunst har fått en sentral plass i dette prosjektet, der internasjonale kunstnere har bidratt til å gjøre skolen til et landemerke midt i Moss sentrum.