Fortsatt usikkerhet om hevingen av tysk ubåt

Fiskeridepartementet vil fredag komme med sitt syn på hva som skal gjøres med den sunkne tyske ubåten ved Fedje i Nordhordland. Ifølge Bt.no går det mot utsettelse av hevingen.

Fiskeridepartementet vil ikke kommentere opplysningene om utsettelse, men bekrefter at saken vil bli fremmet i statsråd fredag.

Kurt Oddekalv i Norges Miljøvernforbund frykter for at en utsettelse bare er første trekk i et spill for å unngå å heve ubåten.

Giftig innhold

Den tyske utbåten U-864 ble senket av en britisk ubåt utenfor øya Fedje 9. februar 1945. Ubåten hadde med seg en last med beholdere som inneholdt kvikksølv.

Kvikksølvet kan føre til sterk forurensning hvis det slipper ut i havet. Det er allerede påvist betydelig konsentrasjoner av kvikksølv rundt vraket.

Krav om heving

Lokalbefolkningen på Fedje har engasjert seg sterkt for å få ubåten hevet, og de har fått støtte fra politikere både i Hordaland og i resten av landet. Miljøbevegelsen har også satt saken høyt på dagsorden.

Regjeringen vedtok i januar i fjor heving. Prisen var anslått til 800 millioner kroner. Før jul kom en konsulentrapport som hevdet at prisen ville bli dobbelt så høy og rettet sterk kritikk mot forberedelsene til heving som Kystverket har utført. Dette har ført til at Fiskeridepartementet har gjennomgått saken på nytt.

Hevingsvedtak

Ordfører Kristin Handeland i Fedje har tidligere sagt at hun forholder seg til det vedtaket som er gjort om at ubåten skal heves. Hun vil ikke kommentere opplysningene om at det nå blir utsettelse før saken blir lagt fram.

– Jeg vil vente til jeg ser hva som legges fram i statsråd og hører fiskeriministerens kommentar, sier Fedje-ordføreren.

Kurt Oddekalv i Miljøvernforbundet er derimot langt mer pessimistisk.

– Verken Finansdepartementet eller Fiskeridepartementet ønsker ubåten hevet. Arbeiderpartiet gikk på et nederlag da det var flertall i Stortinget for heving. Dette er et spill for å unngå å heve ubåten, sier Oddekalv.