Kjøpekraften på vei opp

Norske husholdninger fikk jevnt over en solid økning i kjøpekraft i 2009. Ifølge foreløpige nasjonalregnskapstall gikk husholdningenes disponible realinntekt opp med 4,8 prosent fra 2008 til 2009.

Uroen i finansmarkedet fortsatte i 2009, og rentenivået var nesten halvert sammenlignet med året før. Lønnsinntekter var den nest største inntektskomponenten i fjor og bidro til økningen i disponibel realinntekt med 0,5 prosent.

Foreløpige anslag som Statistisk sentralbyrå (SSB) er kommet med, viser at formuesinntektene, som består av renteinntekter og aksjeutbytte, falt med 31,5 prosent i realverdi fra 2008 til 2009.

Utsatt i krisetider

Selv om en stor andel av befolkningen kom velberget gjennom finansuroen i fjor, var det de yngste husholdningene og da først og fremst ungdom i etablererfasen som kom dårligst ut.

– De yngste husholdningene er alltid mest utsatt i krisetider. De har stort låneopptak og den laveste disponible realinntekten, sier seniorrådgiver Jon Ivar Røstadsand i SSB.

Ikke friskmeldt

Han vil foreløpig ikke helt friskmelde økonomien, men ser klare tegn til bedring.

– Vi er kommet ned på beina, men himmelen er fortsatt ikke helt skyfri, mener Røstadsand. I tidsskriftet «Økonomiske analyser 1/2010 – økonomisk utsyn over året 2009» presenterer Røstadsand og en rekke andre eksperter analyser over problemstillinger i norsk økonomi.

Mer fleksible

Forsker Elin Halvorsen har i sine analyser kommet fram til at husholdninger med stor gjeld både konsumerer og sparer mer når renteutgiftene er lave.

– Dessuten ser jeg ut av tallene at unge husholdninger er mer fleksible og tilpasser seg renteendringene bedre, sier hun.

Lån i banker og andre finansielle foretak utgjorde ved årsskiftet rundt 87 prosent av samlet gjeld hos husholdningene.

Låneopptakene i de finansielle foretakene var tilnærmet uendret fra 2008 til 2009.