Kommune vurderer å brenne all plast

Salten kommune i Nordland vurderer å brenne alt plastavfall fremfor å sende det til gjenvinning i Tyskland, 2.300 kilometer unna.

Ikke noe av plastavfallet som husholdninger i Norge sender til gjenvinning, blir til ny plast i Norge. Alt blir sendt til Tyskland fordi Norge ikke har egnede anlegg selv, skriver Vårt Land.

Ifølge selskapet Grønt Punkt Norge, som drifter all innsamling og gjenvinning av plastemballasje fra norske kommuner, ble 58 prosent av norske husholdningers plastavfall gjenvunnet i Tyskland i fjor.

Resten av plasten gikk til forbrenning i Tyskland for å gi energi til sementindustrien der.

Salten kommune vurderer å slutte med plastsortering etter åtte år.

– Det begynte med at plasten vi samlet inn, gikk til gjenvinning og ble utnyttet i Norge. Nå sendes plasten til Tyskland. Vi spør oss om det er rett å sende yoghurtbegrene våre så langt, sier administrerende direktør Leif-Magne Hjelseng i renovasjonsselskapet Iris Salten.

Han håper det blir bygget et anlegg i Bodø som kan forbrenne avfallet lokalt slik at det kan utnyttes som energi. Det er bedre enn å sende det 2.300 kilometer til Tyskland, mener han.

Grønt Punkt Norges leder for avdelingen for innsamling og gjenvinning, Svein Erik Rødvik, sier flere kommuner har spurt om 58 prosent gjenvinning av plastemballasje er godt nok. Han sier målet nå derfor er å garantere minst 75 prosent gjenvinning i løpet av året. Mer enn det kan bli vanskelig fordi emballasjen består av små enheter med andre materialer innblandet, samt etiketter og korker.