Vil halvere energibruk i nye sykehus

Energiforbruket ved framtidige sykehus skal kunne reduseres med 50 prosent, uten at det går utover sykehusets primære oppgaver. Det er målet for et nytt, fireårig forskningsprosjekt.

Hvis en slik innsparing lykkes, vil det bety totalt 130 gigawattimer mindre energiforbruk og 100 millioner kroner i kostnadsreduksjon per år ved nye sykehusbygg, regnet ut fra en energipris på 80 øre per kilowattime i snitt, kan forskning.no fortelle.

Bak prosjektet står Norconsult med åtte samarbeidspartnere innen forskning, næringsliv og helseforetak.

Norge har i dag åtte millioner kvadratmeter helsebygg, og det er planlagt å bygge 650.000 kvadratmeter nye helsebygg de nærmeste årene.

– Nye sykehus som for eksempel Rikshospitalet og Ahus har en energibruk på 400–500 kilowattimer per kvadratmeter og er blant de mest energikrevende bygningsmassene i samfunnet, sier Trond Thorgeir Harsem i Norconsult.

Halveringen av energibruken i framtidige, nye sykehus er tenkt gjennomført slik: Bedre bygningskonstruksjon og VVS skal kutte energiforbruket med 20 prosent, valg av medisinsk utstyr 10 prosent, flytting av energi (varme og kjøling) 10 prosent og miljøvennlig energiproduksjon 10 prosent.