Johnsen må stramme inn allerede i vår

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) mener det er avgjørende for konkurranseutsatt industri at vårens lønnsoppgjør blir moderat.

– Vi må ta vare på den langsiktige verdiskapningen ved å ta hensyn til situasjonen for konkurranseutsatt industri. Det er en hovedoppgave for oss og for dere, sa Johnsen i sin tale under YS’ inntektspolitiske konferanse i Oslo tirsdag.

Finansministeren gjentok viktigheten av å stramme inn den offentlige oljepengebruken, og viste til at statsbudsjettet for 2010 ligger 45 milliarder kroner over 4-prosentregelen.

Allerede i år

– Vi må ta vare på verdens beste velferdsstat og det beste offentlige pensjonssystemet i verden. Erfaringene fra bankkrisen på 90-tallet har lært meg hvor viktig det er å ha grep om økonomien, sier Johnsen.

Han advarer om at styrket krone og økt rente blir resultatet hvis det offentlige og partene i arbeidslivet ikke klarer å utvise moderasjon.

– Solidaritetsalternativet er like viktig i dag som på 1990-tallet, selv om vi kaller det noe annet nå. Vi er nødt til å skaffe oss et handlingsrom for framtida, sier han.

Dagens Næringsliv kunne tirsdag melde at de første innstrammingene allerede vil komme i revidert nasjonalbudsjett. Ifølge avisen må Johnsen legge 1,3 milliard kroner til kuttlista, som følge av rederienes skatteseier i Høyesterett.

– Jeg kan ikke si noe om revidert ennå, sier finansministeren til NTB.

– Men vi vil gå nøye igjennom mulighetene for å stramme inn allerede i år. 2010 vil bli relativt stramt, og vi vil ha et kritisk blikk på de fleste sektorer, sier han.

– Mørke skyer

I YS-foredraget om den økonomiske situasjonen slo Johnsen fast at vi nå ser de lange ettervirkningene av finanskrisen.

– Vi er midt inne i opprydningen etter handlingene til de få. Pengene som fellesskapet bruker på denne opprydningen, burde ha gått til helt andre formål, sier Johnsen.

Han understreker at Norge ikke er i krise, og viser til at arbeidsledighet er lav og lønnsveksten høy.

– Men det er mørke skyer i horisonten. På sikt vil det bli færre som jobber i industrien, og dette er utfordrende fordi det er denne sektoren som skal bære framtidens verdiskapning, sier Johnsen.

Han mener rentenivået vil være lavt i lange tider i Europa og USA. Det vil gjøre det vanskelig for den norske sentralbanken å heve rentene dersom det private forbruket skulle stige til værs.

– Et særnorsk, høyt rentenivå vil ramme industrien hardt. Det må veie tyngre enn et ønske om å stagge det private forbruket. Derfor vil jeg appellere til folks fornuft når det gjelder pengebruk, sier Johnsen.