Flatt boligmarked i februar

Boligprisene flatet ut i februar. Utviklingen på markedet er langt svakere enn det meglerbransjen forventet.

Prisen på boliger var 0,4 prosent høyere i februar enn i januar i år. Korrigert for sesongvariasjoner var prisene 1,2 prosent lavere enn i januar, slik at det som kalles den underliggende utviklingen er negativ.

Boligprisene i februar er 10,4 prosent høyere enn for ett år siden. Korrigert for inflasjon er prisene nå 5 prosent lavere enn de var i toppmåneden august 2007.

Statistikken, som er utarbeidet av Econ for eiendomsmeglerbransjen, omfatter boliger som er annonsert på Finn.no. Dette er rundt halvparten av alle boliger som omsettes i Norge i løpet av året.

Svakere enn forventet

– Utviklingen er svakere enn normalt og enn vi forventet, konkluderer leder i Norsk Eiendomsmeglerforbund (NEF), Christian Dreyer.

Han mener det er for tidlig å si om prisene viser et trendskifte.

Nestleder i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff), Torbjørn Ek, er overrasket over utviklingen og hadde regnet med kraftigere vekst i prisene.

– Tallene viser at vi har avventende kjøpere som ikke tar seg vann over hodet, sier han.

Dreyer legger også vekt på at kjøperne opptrer edruelig trass i sterk kjøpekraft.

Verken Ek eller Dreyer regner med at prisene vil øke særlig mye de nærmeste par månedene.

Bransjen er også opptatt av at det er forholdsvis få boliger til salgs, og mener det er helt nødvendig med tiltak for å øke byggingen og prosjekteringen av nye boliger hvis det ikke skal bli for sterkt press på boligmarkedet.

I februar var det om lag 3.600 færre boliger til salgs i februar i år enn i februar i fjor. Det totale varelageret var på 12.375 boliger.

Store forskjeller

Prisene i februar økte mest for delte boliger som hadde en prisvekst på 1,7 prosent fra januar. Prisene på eneboliger og leiligheter gikk opp med 0,3 prosent.

Boligomsetningen gikk opp med 10 prosent sammenlignet med februar i fjor og endte litt i overkant av 4.800 salg. Gjennomsnittlig formidlingstid kom opp i 38 dager, åtte dager mindre enn i januar. Kortest tid tar det å selge en bolig i Bergen og Stavanger med 21 dager, mens det tar 76 dager i gjennomsnitt å få solgt en bolig i Tromsø.

Prisveksten har vært størst i Sandefjord og Larvik med 7 prosent og minst i Tromsø og Øvre Romerike med 3 prosent.