Energisparing med betong

Varmelagringsevnen i tunge byggematerialer er ”et vesentlig tiltak” for å oppnå større energieffektivisering i bygg sier Bellona. Nå kommer seminarserien som viser deg hvordan.

I mars starter en serie på 10 seminarer fra Kristiansand til Kirkenes som skal vise byggherrer, arkitekter, entreprenører og rådgivende ingeniører hvordan termisk masse i byggematerialer kan bidra til å oppfylle de nye energikravene i Teknisk forskrift til Plan- og bygningsloven. De første seminarene er i Oslo, Trondheim og Narvik i mars. Invitasjonene går ut i disse dager.

Rimelig og lønnsomt

– Energieffektivisering i bygg er blant de billigste og mest lønnsomme løsningene for å redusere klimagassutslipp, og ett vesentlig tiltak er å utnytte den store varmelagringsevnen som ligger i tunge byggematerialer. Dette er forhold som Bellona vil vektlegge når vi skal bygge hovedkontor, sier Knut Helland-Hansen, faglig rådgiver for energieffektivisering av bygg i miljøstiftelsen Bellona.

EU-kommisjonen krever kraftig nedgang i energiforbruket i løpet av det neste tiåret. Rundt halvparten av reduksjonen må komme i eiendomssektoren, tror Bellona.

Mål: bygg helt uten kjøling

Vi er blitt gode til å isolere hus mot varmetap. De neste store besparelsene i energiforbruk vil komme når vi kan kutte ut kjøleanlegg om sommeren. Her kan betong spille en viktig – og rimelig – rolle i kraft av sin termiske masse.

– Tunge byggematerialer kombinert med balansert ventilasjon, behovsstyrte tekniske installasjoner og energieffektive oppvarmingssystemer gjør det mulig å tilfredsstille de nye energikravene i Teknisk Forskrift til Plan- og bygningsloven med god margin, sier Helland-Hansen i Bellona.

10 norske byer

Seminarserien vil forklare hvordan du kan utnytte materialers termiske egenskaper og illustrere det med vellykkede, norske lavenergibygg. Det vil også vise hvordan du beregner et byggs totale energifotspor i et livsløpsperspektiv.

Arrangører er bransjeforeningen FABEKO – Norsk Fabrikkbetongforening i samarbeid med Norsk Betongforening, Betongelementforeningen, byggutengrenser.no, Norcem as og Unicon as.

Her er seminarbyene og datoene: