Siste frist for støtte til energi- og klimaplanlegging

Enova kommer til å avvikle direkte støtte til energi- og klimaplaner når det blir pliktig å utarbeide slike planer.

For kommuner som ennå ikke har kommet i gang med arbeidet, er siste frist for innsending av støttesøknad satt til 1. juli 2010.

- Det begynner å haste for de kommunene som ennå ikke har gjort noe, sier seniorrådgiver Kjersti Gjervan i Enova.

Enova har gjennom støtteprogrammet ”Kommunal energi- og klimaplanlegging” hatt en målsetning om å hjelpe norske kommuner i gang med energi- og klimaplanarbeidet.

341 kommuner har til nå søkt Enova om støtte til en energi- og klimaplan.

Gjennom støtteprogrammet, omfattende veiledningsmateriell, kurs og seminarer, og samarbeid med KS, har Enova bidratt til at rundt 80 prosent av alle kommuner nå har en plan eller er i gang med energi- og klimaplanarbeidet. En status for hvor kommunene står blir oppdatert kontinuerlig nettportalen www.norskeklimakommuner.no

Nye statlige planretningslinjer for energi- og klimaplanlegging, hjemlet i plan og bygningsloven, plikter kommunene å utarbeide en energi- og klimaplan innen 1. juli 2010.

Enovas mål har vært å få i gang dette arbeidet i kommunene, og man har valgt å tildele støtte til energi- og klimaplan kun en gang per kommune. Enova forutsetter, på bakgrunn av sine støttekrav og de nye statlige planretningslinjene til plan- og bygningsloven, at dette arbeidet etter hvert blir en integrert del av den kommunale planleggingen i alle kommuner.

- De kommunene som ennå ikke har startet opp energi- og klimaplanarbeidet – og som ikke har søkt Enova om slik støtte tidligere, vil imidlertid kunne søke om slik støtte fram til sommeren, opplyser Gjervan.