Svak prioritering fra regjeringspartiene

Høyres nestleder Jan Tore Sanner mener regjeringen viser manglende evne til å prioritere vei og jernbane på budsjettet.

Ifølge VG kan det bli betydelige kutt i regjeringens løfte om å satse 100 milliarder kroner mer på vei og jernbane.

I fjor la den rødgrønne regjeringen fram Nasjonal transportplan, hvor det het at investeringene skulle øke med 100 milliarder de neste ti årene sammenlignet med forrige tiår.

– Alle må kutte, også samferdsel. Der er det jo veldig mye penger, sier en rødgrønn minister som ikke ønsker å bli navngitt.

En kilde i Arbeiderpartiet sier til VG at det er så godt som utenkelig at Nasjonal transportplan vil bli gjennomført fullt ut.

Sparer seg til fant

– Regjeringen følger en strategi ved å spare seg til fant. En investering i samferdsel er en investering i vekst, sier Sanner til NTB.

Flere regjeringskilder skal ifølge VG ha sagt at blir svært vanskelig å oppfylle planen som ble vedtatt i Stortinget i fjor. Den slo fast at det skal brukes 322 milliarder kroner på samferdsel i tiårsperioden 2010-2019.

– Det er kommet signaler om at regjeringen ikke klarer å innfri dette løftet. Det er tragisk at regjeringspartiene solgte dette inn i valgkampen, sier Bård Hoksrud i Frp.

Dårlig veinett

Han mener de eventuelle kuttene rammer bilistene hardest.

– Det er bilistene som må slite med det dårlige veinettet, sier Hoksrud til NTB.

Natur og Ungdom mener det må satses på jernbane, og at det må kuttes i de store, nye veiprosjektene.

– Tida for Ole Brumm-politikk er omme. Nå må det satses på jernbane og trafikksikkerhetstiltak, og kuttes i de store nye veiprosjektene, krever Ola Skaalvik Elvevold, leder i Natur og Ungdom.

Reagerer på artikkelen

Nestleder i Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum reagerer sterkt på artikkelen i VG søndag.

– Våre løfter om satsning på vei og bane skal følges opp, uttaler Vedum.

– Jeg er stolt over at vi fikk vedtatt denne ambisiøse planen for bygging av vei og bane. Selv om vi i Sp har hovedansvar for dette området i regjeringen, er jeg trygg på at vi også får med oss Ap og SV til å prioritere oppfølging av den vedtatte planen, sier Slagsvold Vedum.