Nav setter i verk omstridt reform

Nær 150.000 personer som mottar penger fra Nav må tilpasse seg nye rutiner fra 1. mars. Tre typer stønader – attføring, rehabilitering og tidsbegrenset uføretrygd – erstattes av det som kalles arbeidsavklaringspenger.

Fakta om ny Nav-reform

* 1. mars settes en ny stor Nav-reform i verk. Tre stønader blir slått sammen til en.

* Rundt 150.000 personer som i dag har attføringspenger, rehabiliteringspenger eller tidsbegrenset uføretrygd skal fra nå av få en støtte som har fått navnet arbeidsavklaringspenger.

* Arbeidsavklaringspenger kan utbetales i maksimalt fire år. I løpet av perioden skal det avklares om en kan vende tilbake til arbeidslivet eller blir varig ufør.

* Om lag 95.000 som i dag er på rehabilitering eller tidsbegrenset uføretrygd må begynne å sende inn et skjema hver 14. dag der de svarer på spørsmål om arbeid og sykdom i siste periode.

* Nyordningen har møtt kraftig motstand. Gruppen «Folkeaksjonen mot meldeplikt for kronisk syke» på Facebook har på få uker fått nær 30.000 medlemmer.

* Kritikken går blant annet på at det er unødvendig for kronisk syke å gjenta de samme svarene hele tiden, at en del grupper, som psykisk syke, kan få problemer med skjemaet og at endringer i utbetaling og rutiner kan skape problemer i privatøkonomien.

* Nav begrunner reformen med at den enkelte skal få bedre oppfølging for å komme tilbake til arbeidslivet og forenkling av rutiner.

Endringen innebærer blant annet at 95.000 flere må fylle ut et skjema hver 14. dag der de blant annet skal oppgi om de har arbeidet i siste periode og om de fortsatt er syke.

Reformen har møtt motstand. Kritikerne peker blant annet på at det er urimelig at kronisk syke stadig skal rapportere om sin situasjon, og at det er fare for at mange ikke klarer å huske fristene eller fylle ut skjemaet og dermed får problemer med privatøkonomien. Flere fagforbund har uttalt seg skeptisk til endringene.

Nav sier reformen skal gi enklere saksbehandling og bedre oppfølging av den enkelte for å bidra til å få flere tilbake i arbeid.

Folkeaksjon

Bjørn Olav Hansen fra Gjøvik startet i januar facebookgruppen «Folkeaksjonen mot meldeplikt for kronisk syke». På noen uker har gruppen fått nesten 30.000 medlemmer.

På facebooksiden kommer mange med harde utfall mot nyordningen. Noen gir uttrykk for at de føler seg mistenkeliggjort av Nav. Motstanden går ikke minst på meldeplikten for kronisk syke.

– Blant dem som nå skal få arbeidsavklaringspenger, er det en del som har muligheter for å vende tilbake til arbeidslivet. Men en stor del av denne gruppen har sykdommer som gjør det uaktuelt, sier Hansen til NTB.

– Omleggingen oppleves som en stor belastning for dem. Mange sitter nok og føler dyp bekymring for sin hverdagssituasjon nå, sier Hansen.

– Enklere

– Når vi slår sammen tre trygdeordninger til en, innebærer det en enklere situasjon for brukerne ved at de ikke behøver å bevege seg mellom ulike trygdeordninger. Det gir mer forutsigbarhet og enklere saksbehandling, sier direktør for Arbeid og aktivitet i Nav, Erik Oftedal.

– Den nye ordningen skal klargjøre at dette er en midlertidig ytelse som en mottar mens en er i aktivitet for å komme tilbake i jobb.

– Har Nav nok ressurser til å gi individuell oppfølgingen til den enkelte?

– Når noen søker arbeidsavklaringspenger, forutsettes det en skikkelig samtale mellom brukeren og oss, at vi sammen kartlegger muligheten for å komme tilbake i jobb og blir enige om oppfølgingen framover. Noen vil trenge tett oppfølging, mens det for andre ikke er behov for like mye kontakt. Vårt mål med denne reformen er at vi skal bruke mindre tid på søknadsbehandling og mer tid på den enkelte.

4 prosent slipper

Oftedal opplyser at om lag halvparten av de 95.000 som nå skal sende inn melding, tidligere har gjort det i forbindelse med andre stønader. Han forstår at en omlegging vekker motstand, men regner med at det vil gå bra. Nav har hatt kontakt med dem som skal over på arbeidsavklaringspenger, og vil følge opp hvis noen får problemer.

– Meldekortet er enkelt å fylle ut. Det tar bare et minutt eller to hver 14. dag. Vi ønsker at flest mulig gjør det elektronisk, så får de ytelsen raskere og vi sparer tid på behandlingen, sier Oftedal.

Om lag 4 prosent av de 95.000 nye meldepliktige har fått fritak fra å sende inn meldekort, opplyser han.

Greier Nav det?

Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) har også vært skeptisk til den utvidede meldeplikten. Samtidig ser organisasjonen positivt på at Nav vil hjelpe flere tilbake i jobb.

– Det er avgjørende viktig at Nav lykkes med denne reformen. Det er kanskje det viktigste i hele Nav-omleggingen, sier assisterende generalsekretær i FFO, Jarle Ovesen.

Han viser til at 92.000 funksjonshemmede ønsker seg en plass i arbeidslivet.

– De trenger tettere og mer individuell oppfølging. Men vi er bekymret for om Nav greier dette med færre ansatte, som de har fått i statsbudsjettet for 2010, sier Ovesen.