60 ganger kraftigere enn Haiti-skjelvet

Professor Kuvvat Atakan frykter at over tusen mennesker kan ha mistet livet i jordskjelvet i Chile. Skjelvet var cirka 60 ganger kraftigere enn skjelvet som rammet Haiti.

Hvis vi skal sammenligne med det i Haiti, er skjelvet cirka 60 ganger større i energi, sier professor Kuvvat Atakan ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen til NTB.

2,5 millioner

Minst 47 mennesker er så langt bekreftet omkommet. Atakan frykter at minst tusen mennesker kan ha mistet livet. Skjelvet rammet et stort område langs Chiles kyst.

Tre byer er berørt. Infrastrukturen er rammet, sier Atakan.

Han frykter imidlertid ikke like store ødeleggelser som ved skjelvet i Haiti.

Energien er fordelt på et større geografisk område og befolkningstettheten her er mindre til tross for at styrken er større. Cirka 2,5 millioner mennesker bor i dette området, sier Atakan.

Etterskjelvene er allerede i gang.

Et etterskjelv var på 6,9, og det er stort i seg selv. Det vil komme flere etterskjelv, disse vil pågå i flere måneder. Styrken vil avta etter hvert.

Bygninger kollapser

Professoren har selv vært i kontakt med en venn i Chile.

Han fortalte at inventaret i leiligheten var helt ødelagt, men at bygningen står. Et par steder i byen har hele bygninger kollapset, sier Atakan.

For 50 år siden ble Chile rammet av det kraftigste skjelvet som er registrert siden målingene begynte i 1900. Dette hadde en styrke på 9,5 og førte til store ødeleggelser i byen Valdivia.

1.600 personer mistet livet, sier Atakan.

Johannes Schweitzer i jordskjelvobservatoriet NORSAR på Kjeller forteller at skjelv så store som det på Chile finner sted to-tre ganger i året.

De fleste store skjelv skjer ute i havet og sjeldent på land, sier Schweitzer.

Det siste skjelvet som i energi kan måle seg med det i Chile nå opplever var i Kina i mai 2008.