PCB fortsatt i bruk

Siden 2005 har det vært forbudt å ha PCB-holdige kondensatorer i bruk i lysrørarmatur. Det bryr mange byggeiere seg ikke om.

Det kommer fortsatt inn store mengder til destruksjon, noe som tyder på at det fortsatt er store mengder PCB- holdige kondensatorer i drift. Myndighetene har truet med politianmeldelser, med det ser ikke ut til at det har hjulpet stort.

Så godt som alle PCB-holdige kondensatorer som er byttet ut i Norge siden forbudet ble vedtatt er tatt hånd om av RENAS AS, et non-profitselskap som organiserer sluttbehandling og miljøsanering av alle typer elektriske produkter. Bare i løpet av 2009 håndterte RENAS mer enn 40 tonn PCB-holdige kondensatorer, noe som tilsvarer ca. 15 tonn ren PCB. Dette kom fra lysrørarmatur som var skulle vært ute av drift tidligere.

- PCB er kreftfremkallende, derfor er det viktig at vi får fjernet denne giften fra verdikjeden. Forbud mot bruk av dette produktet kom i 2005. Men nå, fem år etter, strømmer det fortsatt inn store mengder til avfallsstasjoner landet over. Hvis myndighetene mener alvor når de forbyr slike giftstoffer i produkter, er det viktig at de setter mer makt bak kravene, sier administrerende direktør Gunnar Murvold.

Det er en tankevekker at et kreftfremkallende giftstoff som ble forbudt å bruke i 1980, og som myndighetene i 2000 vedtok skulle være ute av bruk inne utgangen av 2004, i 2010 fortsatt kommer inn i store mengder.

Er dette produktet representativt for hurtighet i utfasing av miljøgifter, selv ved en tvungen utfasing, ja da må vi regne med store mengder miljøgifter i EE-avfallet i uoverskuelig fremtid.

Klima- og forurensningsdirektoratet har truet med politianmeldelser av aktører som bryter forbudet. Det kan se ut som denne trusselen ikke har blitt tatt særlig alvorlig.

- Det er åpenbart at et forbud mot et stoff i bruk ikke er nok til å få bukt med miljøproblemet. Uten en reell trussel om sanksjon er det svært mange byggeiere som ikke reagerer i det hele tatt. De venter til bygget likevel skal rives eller rehabiliteres, sier Murvold.

Tallene vi sitter med tyder på at et forskriftsfestet forbud i seg selv har begrenset effekt, sier Gunnar Murvold i RENAS.