Et mer spisset BNL?

Mange spør seg om generalforsamlingen i Byggenæringens Landsforening den 18. mars vil være starten til å få en mer samlende organisasjon for byggenæringen i Norge.

Jan Halstensen fra maxit som er foreslått som ny styreleder i BNL, får en stor og tøff jobb. Klarer han sammen med det nye styret å stake ut kursen for arbeidet fremover, kan det skje mange endringer i organisasjonsstrukturen i byggenæringen. Det har i lengre tid foregått en strategiprosess i BNL.

BNL har egentlig aldri funnet sin form, eller skal vi si at bransjeorganisasjonene ikke i tilstrekkelig grad har tatt inn over seg at det er skapt en paraplyorganisasjon. Man har i alle fall ikke maktet å finne alle grenseoppgangene. Det har blitt mye dobbeltarbeid. På den annen side har BNL gjort en formidabel jobb for byggenæringen. I forhold til organisasjoner som Norsk Industri har BNL få ressurser til næringspolitisk arbeid. Mange mener at BNL og bransjeorganisasjonene burde prioritert dette arbeidet betydelig sterkere. Uansett har BNL satt byggenæringen på kartet i det politiske miljøet. For første gang har regjeringspolitikere begynt å involvere byggenæringen. Det har skjedd bl a i arbeidet rundt tiltakspakken i forbindelse med finanskrisen.

Det å samle organisasjoner i byggenæringen er ingen enkel kunst. Det tok faktisk 75 år før entreprenørene fikk samlet sin organisasjon under en ledelse. Det skjedde i 1985. Fra da av startet en prosess med å samle byggenæringen, men det har vært en lang og smertelig prosess. Selv om BNL ble etablert, har tiden inntil nå ikke vært moden til å lage en skikkelig samlende slagkraftig organisasjon. Gjennom de siste 20 årene har ikke minst Byggeindustrien hatt mye stoff om alle samlingsforsøk. Men det har blitt med forsøkene.

I forbindelse med den jubileumsboken vi nå skriver i forbindelse med at EBA er 100 år, har vi også sett litt på bestrebelsene med å samle organisasjonene. Når nye koster nå kommer inn i styre og stell, kan det kanskje være greit å undersøke hva som er gjort av sonderinger opp gjennom årene.

Det er mye maktkamp i en slik prosess. Uansett er det nå tillitsmennenes ansvar å finne løsninger. Ute i bedriftene stilles det stadig oftere spørsmål om hva man får igjen ved å være medlem i alle organisasjonene, og det stilles spørsmål til alle kostnadene. Det er medlemmene som til syvende og sist betaler gildet – og mange har nå stilt seg spørsmål om ressursbruken. Selvsagt er det mange i etablerte posisjoner som misliker at det blir stilt spørsmål. Men det har vel strengt talt medlemmene lov til?

BNL har som organisasjon hatt et av verdens største styrer og representantskap. Nå har man fått en mer håndterlig ordning vedrørende antall styremedlemmer og hvor mange som skal møte til generalforsamling. Spørsmålet er om det er veien til målet?

Valgkomiteens innstilling:

Styrets leder: Jan Halstensen, maxit
Styrets nestleder: Eskil Ørdal, Mesterbygg Innherred
Styrerepresentanter:
Peter Gjörup, NCC Construction
Dag Andresen, Veidekke
Anders Stenberg, Anders Stenberg
Stein Ove Bjelland, Bjelland VVS
Torill Wollebekk, Blikkenslagermestrene Henry Hansen & Sønn
Leif Arve Ulfsbøl, Eidskog Stangeskoven