Flest arbeidsledige i byggenæringen

Nye tall fra NAV viser at byggenæringen fortsatt har størst arbeidsledighet, men at veksten flater ut.

Ved utgangen av februar er det registrert 83 400 helt arbeidsløse ved NAV, er en økning på 16 000 personer, eller 24 prosent, sammenlignet med februar i fjor. Arbeidsledigheten er nå på 3,2 prosent. Justert for vanlige sesongsvinginger har det blitt 600 flere arbeidsledige den siste måneden.

– Veksten i arbeidsledigheten er nå klart lavere enn i fjor vinter. Særlig innen industriarbeid har veksten i arbeidsledigheten blitt redusert de siste månedene. Også innen bygge- og anleggsarbeid er trenden en utflating i veksten. De første månedene i år har det likevel vært en økning i arbeidsledigheten innen bygg og anlegg på grunn av den strenge vinteren, sier Arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

Arbeidsløysa er høyest innen bygg og anlegg med 7,2 prosent og foran industriarbeid med 5,1 prosent.

- I januar passerte arbeidsløsheten i byggenæringen 7 prosent, det høyeste tallet siden tidlig på 1990-tallet. At ledigheten har fortsatt å øke fra dette nivået er bekymringsfullt, og bygg og anlegg er for tiden sektoren med klart høyest ledighet, sier adm.direktør i BNL Ketil Lyng i en kommentar til statistikken.

Ifølge NAV er den strenge kulda de siste månedene en vesentlig forklaring til de økte ledighetstallene i næringen. Takentreprenører, anleggsgartnere og andre med mye utearbeid har blitt gjenstand for permitteringer som følge av dette.

- BNL er usikker på hvor mye kulda slår ut når ledighetstallene skal forklares. Vår opplevelse er at mange medlemsbedrifter er i en krevende økonomisk situasjon hvor nedbemanning er en nødvendighet. Vi vil følge nøye med på ledighetsstatistikken i tiden fremover – også når vinteren slipper taket, sier Ketil Lyng