Vil kutte skatt for bønder

Det blir stadig færre småforetak i Norge. Høyre vil innføre en ordning som gir blant annet bønder mulighet til å bruke overskudd til investeringer uten å måtte skatte av det først.

Partiet mener det hemmer investeringsevnen at norske bønder og andre småforetak beskattes hardere enn aksjeselskaper. Et nytt forslag fra partiet ønsker å snu nedgangen i antall enkeltpersonforetak ved å gi dem skattelette for investeringer, på lik linje med et AS.

– Når svenske enkeltpersonforetak setter av overskudd til såkalte ekspansjonsfond, kuttes den skattbare inntekten. Avsetningen beskattes med 28 prosent, tilsvarende selskapsbeskatningen for aksjeselskaper, sier stortingsrepresentant for Hedmark og finanskomitémedlem Gunnar Gundersen til Nationen.

Han påpeker at for bønder med jobb ved siden av gårdsdriften innebærer dagens ordning at det går en krone i skatt for hver krone de investerer for. Det siste året har det vært rekordstor nedgang i nybyggingen, og landbruksnæringen har store investeringsbehov i årene framover.

Det er dessuten både ressursmessig og juridisk vanskelig for bønder å omdanne seg til aksjeselskap for å slippe dagens skatteordning.

– Små og mellomstore bedrifter utgjør halvparten av verdiskapningen i landet. Vi vil snu utviklingen ved å gi mulighet til å bygge investeringskapital uavhengig av organisasjonsform, sier Gundersen. (©NTB)