Pensjonsgevinst for Veidekke

I første kvartal 2010 vil Veidekke realisere en regnskapsmessig gevinst ved tilbakeføring av tidligere års avsetninger til AFP på 85 mill. kroner

Bakgrunn for endringene i regnskapsføringen:

Stortinget vedtok 19. februar i år ny avtalefestet AFP-ordning (avtalefestet pensjon) i privat sektor med virking fra og med 2010. Den tidligere AFP-ordningen ga en pensjonsytelse fra 62 til 67 år etter frivillig avgang i denne perioden. Dette har vært en tidligpensjonsordning, som har vært tilpasset at folketrygden utbetaler pensjon etter 67 år. Den nye AFP-ordningen gir et livsvarig påslag til folketrygden, og alle som har rett til AFP-pensjon, vil således kunne motta tidlig pensjon.

I henhold til anbefaling fra Norsk Regnskapsstiftelse, skal tidligere års avsetninger for fremtidige AFP-kostnader tilbakeføres. Den nye AFP-ordningen er regnskapsmessig å anse som en tilskuddsordning og kostnadsføres i tråd med premieinnbetalingene.

Konsekvenser for Veidekke:

Veidekke hadde per 31.12.2009 en balanseført pensjonsforpliktelse til den gamle AFP ordningen på 129 mill. kroner. Endringen i pensjonsforpliktelsen som resultatføres i første kvartal utgjør 85 mill. kroner og påvirker ordinært driftsresultat. Resultatet kan henføres til følgende virksomhetsområder:

Entreprenørvirksomheten i Norge 65 mill. kroner, Industri 18 mill. kroner, Eiendom 1 mill. kroner og Annet 1 mill. kroner.

Veidekkes kostnader til AFP-ordningen har de siste årene vært ca. 15 mill. kroner årlig. Veidekke forventer noe høyere løpende kostnader ved den nye ordningen. Den nye ordningen har en gradert innfasing, og økte årlige kostnader i 2010 anslås til 1 mill. kroner, stigende til ca. 10 mill. kroner i 2014.