Unntakstilstand

Det er nærmest unntakstilstand når det gjelder energiforsyningen i Norge. Prisene har gått til himmels – og der kan de forbli lenge. Men alvoret synes ikke å ha seget inn over Regjeringen. Olje-og energiministeren har reist på ferie, og en statssekretær er sendt ut i krigen. Dessverre er det bare løse ord og vendinger (svada) som er kommet fra politisk hold i departementet så langt. Nå trengs det handling – og både statsråden og statsministeren må på banen øyeblikkelig.

Den situasjonen man nå opplever prismessig i Midt-Norge har vært varslet i årevis, men de politikerne som til en hver tid har sittet med makten (og det gjelder også borgerlige politikere i perioden) har som strutsen satt hodet i sanden. De har skjøvet problemene foran seg.

For en som har fulgt norsk kraftdebatt i den siste generasjonen, er det påfallende å se hvor handlingslammet politikerne har vært. Pressgrupper har fått råde grunnen, og vi har mistet mye tid på grunn av sommel, rot og unnfallenhet.

Nå kan vi risikere at deler av landet mister hele industrien. Det er en drepende forskjellsbehandling mellom landsdelene. Vilkårlige grenser for strømområdene bestemmer om en produksjon skal være lønnsom eller ikke.

En del av de såkalte ekspertene som nå uttaler seg, bagatelliserer problemene. Det skyldes kanskje at de tjener enormt på dagens ordning. Det gjør også staten, og det er kanskje derfor Finansdepartementet nå forholder seg så rolig. Vi har gjennom strømprisene fått en ny skatt i Norge. Problemet er at noen må betale dyrt, mens andre slipper "billigere" unna.

 

Det er investert milliardbeløp på to mobile kraftverk i Møre og Romsdal. Hvorfor ikke disse i denne kritiske stunden kan starte opp, står for oss som helt ufattelig. Men dette viser vel hvor redde politikerne er for enkelte pressgrupper i miljøbevegelsen.

Nå er folket i ferd med å våkne, og dette bør alle politikere merke seg foran neste valg.