Comfort Hotel Union Brygge

Comfort Hotel Union Brygge

Sted: Drammen

Prosjekttype: Hotell og leiligheter

Prosjektkostnad eks. mva: 250 millioner kroner

BTA: 10.400 kvm

Byggherre: Union Eiendomsutvikling AS  

Hovedentreprenør: Strøm-Gundersen AS

Prosjekt- og byggeledelse: Vedal Prosjekt AS

Arkitekt: Per Gunnar Rød-Knutsen

Interiørarkitekt: Haeg Holm

Rådgivere: RIBR, RIV VA: Rambøll Norge - RIB: Sweco - RIV: Bright VVS - RIE: ECT - Miljøteknikk, RIG og RIA: Multiconsult

Underentreprenører og leverandører: Teknisk entreprenør rør og ventilasjon: Vito - Elektro: Otera Avotech - Gravearbeider: Isachsen Entreprenør - KC-peler: Skanska AB - Betongarbeider: Stenseth og RS - Prefab betong: Loe Betongelementer - Pele og spunt: Seierstad Pelemaskiner - Taktekking: Icopal Tak - Blikkenslager: Buskerud Blikk og Sveis - Ståltrapper rekkverk: Weberg - Mur, puss og flis: Mjøndalen Mur og Puss - Gulvavretting: Industribelegg - Utv.tømrerarbeid: Drammen Byggentreprenør - Innv.tømrerarbeid: Noveta - Vinduer: Norgesvinduet Bjørlo - Låser og beslag: Møller Undall - Systemhimlinger: Modulvegger Oslo - Glassarbeider: Profilteam - Malerarbeider: Criab - Gulvbelegg: Din Håndverker - Branntetting: Vestfold Brannsikring - Kjøkken, bad og garderober: HTH Prosjektavdeling

Union Brygge i Drammen er ikke som andre brygger. Derfor dro også det kommende hotellet til med et helt nytt riff; et hotell med rockekonsept og boliger på toppen.

– Union Brygge er ikke bare en boligghetto, en kontorby eller et frittliggende kulturhus uten noe rundt seg slik vi ofte ser andre steder. Det består av fire grunnpilarer: boliger, næring, kunnskap og kultur.

Da vi regulerte området for snart ti år siden, sa vi at det også måtte et hotell på plass. For tre år siden hadde vi akkurat rehabilitert Union Scene, og hadde her en befaring med Choice. Det var bare en parkeringsplass, men den atmosfæren som var i veggene i det gamle kulturhuset var noe Choice kunne identifisere seg med. Her skulle røffhet og vitalitet i kulturhuset spille sammen med et nytt hotell, forteller adm. dir. Trond Åsheim i byggherre Union Eiendomsutvikling AS.

Comfortsegmentet hos Choice skal skille seg ut ved å være mer hipt, urbant og moderne. Temahoteller er kjent fra andre steder i verden, Choice er det første i Norge med rock som et tema eller konsept. Som vi skal komme tilbake til, har det i høyeste grad satt sitt preg på interiør og utforming.

Også boliger
Men prosjektet skiller seg også ut på en annen måte. Det er sannsynligvis første gang på berget vi opplever et moderne 140 roms hotell, med 18 leiligheter smekkert dandert og terrassert i de øverste tre etasjene. Boligene varierer sterkt i størrelse. Noen få på 63 kvm til de mellomstore på ca 80 kvm, mens vel halvparten er på 110 kvm eller mer. Alle leilighetene er gjennomlyste, har store terrasser i tillegg til frokostmulighet på svalgangssiden. Vannbåren varme i gulvene, og enstavs- og trestavsparkett eller fliser på alle rom. Du blir også forskånet for intrikate, selvmonterte lysanretninger i taket. I hver leilighet er det allerede montert mellom 25 og 30 downlights i himling. Før boligene legges ut for salg i mars, er interessen allerede stor, selv i en høy forventet prisklasse. Men så er da noe liknende heller aldri tidligere blitt presentert i Drammen.

Ingen setningsskader
Arkitekt har vært Per Gunnar Rød-Knudsen, mens Strøm Gundersen AS har hatt hovedentreprisen. Deres lokalkunnskap og erfaring med de lumske grunnforholdene langs Drammenselva kom godt med. Som med de andre byggetrinnene på Union Brygge måtte det omfattende spunting og kalkstabilisering til. – Det var også utfordrende å bygge såpass dyp kjeller og samtidig ha kontroll på setningene inntil det verneverdige kulturhuset, sier Nils Kristian Reine fra Vedal Prosjekt som har hatt prosjektledelsen. Parkeringskjelleren går under gateløpet i vest, og har nedkjørsel fra den tilliggende eiendommen.

Parkeringssystem
Kravet til antallet p-plasser i den vanntette kjelleren tvang Union Eiendomsutvikling til å tenke nytt. Løsningen ble et høyt innvendig parkeringsplan på hele 3,85 meter. Det åpner muligheten for et automatisk parkeringssystem der bilene blir kjørt inn og heist opp, to og to i høyden. Det gir en nær fordobling av kapasiteten og kan når det tas i bruk huse 98 biler.

Mezzanin
Lobbyen ligger lavere enn gatenivået. Men hvis du etter en rockekonsert på Union Scene svinger inn glassrondellen og skulle føle deg inspirert til et stagedive, vil det neppe få fatale følger. Nivåforskjellen utgjør kun ca en meter.

– Vi besluttet å grave en meter lenger ned, da får man en annen og mer spennende oversikt over lobbyområdet. Men når vi først gjorde det så fikk vi litt høyere etasjehøyde i plan 1. Da så vi en anledning til å legge inn en mezzanin. De delene der det ikke er mezzanin fikk da veldig stor takhøyde. Byggets totale høyde var allerede bestemt i reguleringsbestemmelsene, så vi hadde muligheten til å legge inn en ekstra etasje, sier Åsheim.

Fem aggregater
Det har gitt lysåpninger på 2,40 meter i hver etasje, som igjen avstedkommer problemer med føringsveier som må løses. – Den høyeste hotelletasjen, den fjerde, har ca 80 cm høyere etasjehøyde, der det er lagt inn føringsveier mellom dekkene. Der går alle horisontale fordelinger, mens fem ventilasjonsaggregater mates vertikalt, med en sjakt for hvert annet hotellrom, beskriver Reine.

Hele bygget er fullsprinklet. Trappeløpene, det er et for hotellet og to for boligene, er delvis kombinerte, i det et av løpene til boligene samtidig er rømningsvei for hotellet.

Før rammetillatelsen ble det gjennomført lydmålinger under en rockekonsert på Union Scene. Angivelig burde rockekonserter herfra kunne ha innvirkning på lydnivået til svalgangene og leilighetene. Det var ikke tilfelle, det var derimot kun minimale utslag på bakgrunnsstøy fra byen og fra noe biltrafikk.

Om hotellet er aldri så rocka innvendig, så er det et solid og mer mondent arkitektonisk uttrykk i design og fasader med glass, zink og Sto-puss. På baksiden, mot Union Scene, er det anlagt et lite uteområde der tre iøynefallende betongsøyler på 16 meter reiser seg og er med på å holde svalgangen til boligdelen oppe.

Geoenergi
Parallelt med hotellet har Strøm Gundersen på den andre siden av gaten Grønland nylig avsluttet sin entreprise på NAV-bygget (kommer i Byggeindustrien nr. 4/2010).

Begge prosjektene har den mest miljøvennlige energiløsningen; de deler to brønnpar i et geoenergianlegg som går ned i rombeporfyren til 3-400 meters dybde. Drammen Fjernvarme tar spisslastene, men hovedforsyningen besørges altså av det interne geoenergianlegget.

– Dette hotellet skal være mange hakk opp på hiphetsskalaen, forsikrer Åsheim. Det synes i lobbyen, med egne Macstasjoner, utdrag av rocketekster på vegger og søyler og frekt interiør. Møterommene har navn etter rockealbum, møterommet på mezzaninen heter The River.

De fire hjørnesuitene har hvert sitt tema, innenfor hver sin sjanger eller artist. Det er Flower Power, som har Woodstock som tema, og Las Vegas er fra Frank Sinatras gylne periode på femtitallet.

Den suiten som hittil er mest populær er White Album som er oppkalt etter dobbeltalbumet The Beatles fra 1968. White Album har fått sitt navn på folkemunne etter det minimalistiske coveret, og dette konseptet går også igjen i suiten. Uskyldshvitt og lyst interiør har gjort dette til den foretrukne bryllupssuiten. Den strake motsetningen er AC/DC – suiten med sitt rike innslag av svart lær og barsk design. Felles for dem alle er selvfølgelig en egen iPod med tilhørende dockingstasjon. Den skal inneholde musikk knyttet mot temaene og artistene. I den rocka suiten finner du blant annet hele AC/DC`s komplette diskografi. Antallet låter? 666, selvfølgelig.

– Prosessen, både fremdrift og kvalitet på utførelsen, har gått svært bra, og Strøm Gundersen er en av de bedre entreprenørene vi har jobbet med, sier Reine.

– Det er interessant å nevne hva Choice selv sa på åpningen her. Dette har vært den ryddigste byggeprosessen de noen sinne har vært med, de ville gjerne ha oss til å bygge flere hoteller, forteller Åsheim.

Ingen dårlig attest fra en hotellkjede med kontroll over 170 hoteller i Skandinavia.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter