Halden fengsel

Halden fengsel

Sted: Torpum, Halden kommune

Totalkostnad: 1,3 milliard – 180 millioner kroner (12 %) under
kostnadsramme på 1490,9 millioner kroner (prisnivå 1. juli 2007)

Bruttoareal: Ca 27.500 kvm

Byggherre: Statsbygg

Prosjekteringsgruppeleder (PGL): A.L. Høyer-gruppen

Arkitekt: HLM Arkitektur & Plan AS, Erik Møller Arkitekter

Landskapsarkitekt (LARK/VEG): Asplan Viak Bergen AS

Rådgivere: RIB: A.L. Høyer-gruppen - RIV: Erichsen & Horgen RIBr: Skansen Consult - RIE: Malnes og Endresen, Ing. Per Rasmussen - Elkraft og sikkerhetssystemer/reservekraftanlegg: YIT Building Systems - Røranlegg: Mercur - Kjølemaskiner: Eptec - Automatisering og nettverkselektronikk: GK Norge

Entreprenører/leverandører: Bygning: administrasjon, varetektsavd, luftegårder, sluse, kulvert, lager og hybelbygg for åpen soning, samordningsbedrift, sikkerhetsansvarlig og fellesrigg: AF Bygg Glomsrød / AF Bygg Øst - Bygning: aktivitetssenter, kulturhus og besøkshus: Veidekke Entreprenør - Bygning: boavdelinger: Ove Skår - Ringmur ca 1,4 km: Mesta - Grunnarbeider: Leif Grimsrud - Prefab.badekabiner: E.J.Badekabiner - Spesialdører: Thermax - Celledører: SCC Joinex - Beslag- og låsesystemer: Låsgruppen - Spesialporter: Monteringsservice - Stållev./fasadeplater: Hansen Sveis & Montering - Betong: Norbetong avd. Halden - Maling, gulvbelegg: Lislerud / Walther P. - Armeringsjern: Celsa Steel - Taktekking: Icopal Tak Øst - Murmateriell: Einar Stange - Stålvinduer: Norske Metallfasader - Himlinger og innredninger: Sørlie Prosjektinnredning - Aluminiumsvinduer: Saint-Gobain Bøckmann - Peling og prefab. betongelementer: Kynningsrud - Kjerneboring: Diamantboring - Stål trapper og rekkverk: Jotne Ankers - Branntetting: Kaefer Construction - Blikkenslager: Frode J. Kristiansen - Gulvstøp: Løkkeberg Puss & Vakuumsug - Innervegger alu: Gunnebo Troax - Innerdører tre: JELD-WEN NORGE/Swedoor - Utendørsarbeider: Lindhaugen / Calluna Grøntanlegg

Ca 6 km vest for Halden sentrum slynger det seg en mur gjennom uberørt skogsterreng. Bak muren ligger Halden fengsel, et helt lite samfunn, basert på soning og rehabilitering.

Prosjektet er basert på den politiske målsetningen om at «Kriminalomsorgen skal legge til rette for at lovbryteren skal kunne gjøre en egen innsats for å endre sitt kriminelle handlingsmønster.»

Ikke siden Ringerike fengsel sto ferdig i 1997 har det vært bygget nytt fengsel i Norge i denne størrelsesorden. Halden fengsel vil få plass til 251 innsatte, som ifølge Statsbygg skal gis et bredt og variert tilbud med hensyn til fritid, kulturell og religiøs virksomhet, utdanning og arbeid i fengslet.

Fire byggentrepriser
– Det var i utgangspunktet laget beskrivelse for en hovedentreprenør som skulle utføre alle de bygningsmessige entreprisene. Men da Statsbygg fikk signaler om at det ville bli for mye for en entreprenør i et den gang sterkt presset marked, valgte de å splitte opp i fire bygningsmessige entrepriser, forteller prosjektleder Bård Degnes i arbeidsfellesskapet AF Bygg Glomsrød/ AF Bygg Øst som hadde den største av byggentreprisene på totalt 216,9 millioner kroner ekskl. mva.

På innsiden av muren omfatter kontrakten sluse og administrasjonsbygg som inneholder administrasjon, hovedvakt, mottak, kjøkken, kantine, varmesentral og besøksavdeling. I tillegg har AF oppført bygg for varetekt-, isolat- og sikkerhetsceller med tilliggende luftegård. Utenfor fengselsmuren har arbeidsfellesskapet oppført et hybelbygg for åpen soning med 24 leiligheter med felles stue og kjøkken, samt et stort lagerbygg og garasje.

De hadde også den store fellesriggen med totalt 115 brakker for spis, skift og kontor, men ingen overnattinger. Strømtilførsel og hovedskap for alle entrepriser samt provisorisk vanntilførsel.

De tre andre byggentreprisene ble utført av Veidekke Entreprenør: Verksted- og undervisningsbygg samt kulturhus og besøkshus, Ove Skår: To stort sett like cellebygg og Mesta som bygget selve fengselsmuren.

Kulvert først
For at entreprenørene skulle komme i gang, var det påkrevd at den 700 meter underjordiske kulverten måtte bygges først. Den tilhørte AFs entreprise og forbinder undervisningsbygg, cellebygg og administrasjonsbygg. Kulverten er delt i to – en halvdel for transport – mens den andre delen blir benyttet som teknisk føringsvei for VVS og Elektro. Kulverten ble produsert ferdig i henhold til tidsskjema i april 2008.

– Alle byggentreprenørene var klare på at «vi skulle drive på med vårt» og ikke blande oss opp i annen manns arbeid. Det har gått helt smertefritt, noe som Degnes betegner som nesten litt overraskende. – Vi hadde stram framdrift fra dag en. Statsbygg og prosjekteringsgruppa hadde jobbet med prosjektet i fem-seks år før entreprenørene ble kontrahert. Vi skulle så i løpet av meget kort tid sette oss inn i det store og omfattende byggeprosjektet, påpeker han.

Spesielle krav
Her er det ingen standard leveranser. Fengselet er delt inn i forskjellige sikkerhetssoner. I de strengeste sonene er det andre krav til materialer enn det er i mer «grønne soner». 

– Det har vært spesielle krav i forhold til hva vi er vant med til vinduer og dører, innsettinger, fugemasser og himlinger. Det skal være låsbart, og det skal ikke være mulig å ødelegge seg, forklarer Degnes og tilføyer at de vektla å ta tingene i forkant. – Vi hadde mange sonderinger for å velge riktige produkter og underentreprenører. Leverandører deltok ofte i møter med byggherren for å verifisere at vi kunne oppnå ønsket spesifikasjon på produkter og løsninger i forhold til byggherrens krav og ønsker.

Degnes påpeker at arbeidet med himlinger har vært en stor utfordring med tanke på material- og løsningsvalg samt mange tekniske føringsveier over. – Det å få lukket en himling har ikke vært helt enkelt. Det har krevd mye koordinering for å komme i mål, sier han.

Framdriftskoordinering
Koordinering av framdrift er utført i regi av firma Magne Pedersen AS, i kompaniskap med Åsmund Amundsen. Framdriftsplanen lå til grunn da arbeidene startet, og entreprenørene samarbeidet tett med dem om framdrift fra dag en. – I starten var vi litt skeptiske. Det var vanskelig å godkjenne en mengde forutsetninger som vi ikke den gangen greide å ha oversikt over. Men all skepsis ble gjort til skamme, vedgår Degnes. Samarbeidet har fungert veldig bra, og det har absolutt vært en positiv opplevelse.

Vanligvis er vi vant til å holde i trådene selv. Dette var et grep Statsbygg tok, blant annet for å behandle alle de 23 side-entreprisene på likt grunnlag. Statsbygg og Fremko hadde før byggestart lagt til grunn en fremdrift med mål om størst mulig ressursutjevning av mannskap for de ulike fag og entrepriser. Dette resulterte i at noen bygg startet og avsluttet tidlig, mens andre hadde forsinket oppstart og dermed ferdigstillelse. AF startet for eksempel innredningsarbeidene i det ene administrasjonsbygget før peling var i gang på varetektsbygget. Dette gjorde byggeprosessen enklere, fastslår Degnes.

AF har hatt stort fokus på kvalitetssikring gjennom prosjektet. De har tatt grep så tidlig som mulig, der de har sett at ting ikke gikk som planlagt. – Vi har hatt temakvelder og andre møtefora med fagarbeidere både på betong-, tømrer- og murarbeider for å trimme oss selv.

Det er vesentlig at alle til enhver tid vet hva vi skal levere, og hva som må til for å oppnå målene. Det har blant annet vært strenge overflatekrav, og selv om vi er flinke til å fokusere på framdrift og drift generelt, må man aldri glemme kvaliteten. Vi har unngått systemfeil, med noen få unntak, sier Degnes, og fremhever de bordforskalede veggene i luftegården som et godt eksempel på at man ved god planlegging og stort fokus på utførelse har lykkes å levere et produkt som man kan være stolt av.

AF Bygg Glomsrød /AF Bygg Øst har utført alle fag som de har egne fagarbeidere til selv. Det gjelder mur, flis, innervegger i betongsteinsmur og tegl, betong og jernbinding samt tømrerarbeider. På det meste hadde de 84 egne ansatte på byggeplassen.

– I tillegg til at AF har utført arbeidene i side-entreprise har vi vært hovedbedrift etter Arbeidsmiljøloven for alle de 23 side-entreprisene, oppsummerer Degnes.

Tekst og foto: Anne-Beth Jensen


Flere prosjekter