Frakkagjerd skole og Tysvær Arena

Frakkagjerd skole og Tysvær Arena

Sted: Frakkagjerd

Prosjekttype: Nybygg

Entreprisekostnad eks mva: 105 millioner kroner

Bruttoareal: Skole 2.500 kvm. Hall 3.000 kvm

Byggherre: Tysvær kommune

Totalentreprenør: Haaland & Thuestad

Arkitekt: Vikanes-Bungum Arkitekter

Rådgivere: RIB: Siv.ing. Petter Rasmussen - RIV: Vest-Consult Stord - RIE: Th. Kolbeinsen Installasjon - RIAku: Sinus - RIBr: Skansen Consult

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Ragnar Laugen - Grunnarbeider: Geir Tangjerd - Fjellsikring: Mesta - Betongelementer: Hårr Betong - Gulvstøp i hall: Hummervoll - Taktekking skole: Icopal Tak Vest - Taktekking hall: Protan - Aluminiumsfasade hall: Kraftglass - Maler, gulvlegger og flis: NST Gruppen - Rørlegger: Karsten Bjelland - Ventilasjon: Luft & Miljøteknikk Karmøy - Elektro: Th. Kolbeinsen Installasjon - Brannsikring: Haugaland Brannsikring - Dørbeslag: Sikring & Lås - Beslag: Haugesund Blikk - Trapper og rekkverk: Rustfri Industrier - Ytter- og innerdører: Daloc - Heis: Ing. Stein Knutsen

På Frakkagjerd har Vikanes Bungum arkitekter tegnet og Haaland & Thuestad ført opp Tysvær Arena og Frakkagjerd barneskole.

Hallen og skolen er på henholdsvis 3.000 og 2.500 kvadratmeter. Tiltakshaver er Tysvær kommune. Byggene hadde en samlet entreprisekostnad på 105 millioner kroner eks mva. Skolen hadde byggestart ved årsskiftet 2007-2008 og stod ferdig sommeren 2009. Grunnarbeidene på hallen startet sommeren 2008. Hallen hadde ferdigbefaring 10. januar i år.

Begge byggene ble ført opp i totalentreprise og innen tidsplan og budsjett. Det er åpningskamp mellom Haugaland Håndball og Elverum 6. mars.

Inntil 210 elever
Frakkagjerd barneskole er designet for 210 elever. I dag går det rett under 200 elever på skolen. Det er 43 ansatte ved skolen, som henter elever fra Frakkagjerd og Stegaberg.

Skolebygget inneholder hovedinngang med amfi, sju klassebaser med åpne løsninger og egne innganger og garderober og en administrasjonsdel.

Hallen inneholder storhall med mulighet for to parallelle håndballbaner. Ved større idrettsarrangementer, som elitekamper og landskamper, sentrerer en banen og trekker ut tribuner med plass til 2.000 tilskuere. Hallen rommer også tre garderobesett, storkjøkken (skal også brukes som skolekjøkken), VIP-etasje, kontorer, møterom og en liten restaurant tilknyttet vestibylen.

Gateløp
Daglig leder Egil Magne Mortensen i Haaland & Thuestad forteller at byggegrunnen består av fjell. – Vi har sprengt ut og kjørt bort cirka 50.000 kubikkmeter faste masser fra grunnen der hallen ligger. Dekket i hallen ligger 4,5 meter under bakkenivå.

Skolebygget ligger i vinkel mot terrenget mens hallen er tilnærmet rektangulær. Mellom byggene går det et gateløp, som en del av et nettverk av gang- og sykkelveier i området. Skolen har bærende konstruksjon i tre og stål, med noe betong i fundamentet. Takene over klassebasene er pulttak, der baserom åpner seg med store glassflater mot naturen og gaten. Øvrige tak er flate. Takene er isolert og har Q-dekke. Fasadene har bindingsverk og mørkbeiset trepanel, med innslag av kvikke farger. 

Hallen har bærekonstruksjon i betong i underetasjen og stål over bakken. Dekker er prefabrikkert. Taket er flatt, isolert og tekket med Q-dekke. Fasadene på selve hallen består av stålkassetter (Paroc-elementer).

Mot gateløpet mellom de to byggene har hallen en ytre, skråstilt skjerm med liggende royalimpregnerte trespiler. Bakenforliggende fasade er en glassvegg mot vestibyle og VIP-etasje. Fasade på skolekjøkken har stående mørkbeiset trepanel som skolen vis á vis. På gulvene i skolen er det belegg. Hallen har fliser i vestibyle og trapper og belegg på øvrige gulv. Selve hallen har sportsgulv.

Jordvarme og gass
VVS-ingeniør Sigurd Buchvold i Vest-Consult på Stord forteller at begge byggene har vannbåren oppvarming basert på varmepumpe mot jordvarme. Et stykke fra skolebygget er det boret 16 hull ned til 190 meter. I tillegg kan naturgass brukes som suppleringsvarme. Gassen skal også brukes til å heve temperaturen i varmtvanns-tankene til over 80 grader Celsius slik at det ikke blir framvekst av farlige bakterier. Begge byggene er brannseksjonert, har sentral driftskontroll og balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Vinduer mot øst, sør og vest i skolebygget har solreflekterende glass.

Prosjektleder Trygve Midtbø i Haaland & Thuestad forteller at det ble praktisert rent bygg under oppføringen.

– Vi tørket konstruksjonene ut med rotoravfuktere. Det er god tilkomst for vedlikehold og aluminiumsbelagte trevinduer i hallen. Skolebygget har 20 cm isolasjon i vegger og tak. Hallen har 25 cm i tak og 20 cm der det er trevegger og 15 cm der det er stålkassetter.

God planlegging viktig
Mortensen sier at byggingen av skolen og hallen gikk greit, uten de store utfordringene. Han trekker fram den nedsenkete hallen som noe av det mest spesielle i prosjektet. Da aktiviteten var på topp var cirka 100 personer i arbeid. Byggene ble ført opp uten noen fraværsskader.

– Vi har fått tilbakemeldinger fra underentreprenørene om at prosjektet har vært godt planlagt og veldrevet. Det er viktig for å lykkes, i tillegg til at alle er deltagende i prosessen. Trygve Midtbø legger til at nøkkelen til gode resultater er teamarbeid og logistikk.

Nedsenket hall
Sivilarkitekt Jan Silde Bungum i Vikanes Bungum arkitekter sier at den største utfordringen i prosjektet var å få skolen og hallen til å fungere i forhold til landskapet.

– Tomteområdet er del av et større offentlig område med skoler, barnehager, flere idrettsannlegg samt naturområder. Dette er omkranset av nyere og eldre boligområder, alt bundet i hop av et nettverk av gang- og sykkelveier. For skolen var det ønskelig at elevene i småskolen (1.- 4. klasse) skulle ha sine egne innganger rett ut på egnede lekeplasser og naturen. Mellomsteget (5.-7. klasse) skulle tilknyttes sitt uteområde. Skolen ønsket også at det skulle tilrettelegges for bruk av naturen i undervisningen. Vi etablerte en mer offentlig skolegate ved å bygge på begge siden av gaten og legge hovedinngangene til denne. Da kunne skolen åpne seg mot naturen på den andre siden av bygget.

– Det ble også utfordrende at hallen ble mye større enn opprinnelig planlagt. For at skole og hall skulle harmonere i form, materialer og volum, valgte vi å senke hallen 4,5 meter ned i bakken. I skolegaten la vi inn en lavere skjermvegg mot hallen kledd med skråstilte trespiler, for å binde de ulike volumene sammen samt forsterke gateløpet.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter