Norheimsund Industrier

Norheimsund Industrier

Sted: Steinsdalen, Norheimsund

Prosjekttype: Nybygg og noe rehab

Totalkostnad eks mva: 60 millioner kroner

Bruttoareal: 5.500 kvm

Byggherre: Norheimsund Industrier

Prosjekt- og byggeleder: Midtun Consulting

Arkitekt: Sivilarkitekt Alv Martin Vangdal

Rådgivere: RIB: H2 Byggeteknikk - RIV: Miljøconsult - RIE: Bergen Elteknikk - RIBr: Conradi

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Dale Entreprenør - Betongarbeider: Botnen Entreprenør - Betongelementer: Spenncon - Gulvstøp: Hummervoll - Stålarbeid/Q-dekke: Johs Sælen & Sønn - Tømrer, gulv og maling: RSV Bygg - Taktekking: Protan Tak - Glass- og fasade: Lars Jønsson - Mur/flis: Kvammabygg - Rørlegger: Kåre Neteland - Ventilasjon: Ing.R .Torgersen - Elektro: Bergen Elteknikk - Branntetting/fuging: Firesafe - Lås og beslag: Bergen Låsservice - Heis: Ing. Stein Knudsen

Norheimsund Industrier AS har bygget ut anlegget sitt i Steinsdalen i Norheimsund med et nybygg på 3.500 kvadratmeter.

Norheimsund Industrier selger HMS- og verneutstyr til blant annet byggenæringen på nett. Sikkerheten i anlegget blir ikke mindre av at politiet er leietaker.

Webshop
Daglig leder Nils Valland i Norheimsund Industrier sier at nybygget betyr stor effektivisering av ordre og lager/logistikk. – Vi har en fullintegrert webshop på vår nettside www.norhand.no og satser på bedriftsavtaler med små og mellomstore bedrifter. Våre viktigste produkter er arbeidsklær, regntøy, fritidsklær, ullundertøy, hansker, hørselvern og alt annet innen personlig verneutstyr, fra anerkjente leverandører. Bedriften produserer også et eget stillassystem i aluminium. Vi er også en godkjent attføringsbedrift og har ansatte fra Kvam, Jondal og Samnanger.

60 millioner kroner
Det nye bygget på 3.500 kvadratmeter gjør at den samlete bygningsmassen nå er 5.500 kvadratmeter. Deler av de eksisterende byggene er rehabilitert.

Det nye bygget består av et høylager med takhøyde på 16 meter og en kontor- og butikkdel på tre etasjer. I første etasje er det inngangsparti, garasje for politiets utrykningskjøretøy, trimrom og to venteceller. I andre etasje er det kontorer for Kvam lensmannskontor og en kantine. I tredje etasje er det kontorer for Norheimsund Industrier og en rettssal. Utbyggingen og oppgraderingen har kostet 60 millioner kroner eks mva. Arild Midtun i Midtun Consulting AS har hatt ansvar for prosjekt- og byggeledelse. Bygget er tegnet av sivilarkitekt Alv Martin Vangdal.

Byggearbeidene startet høsten 2008 og ble ferdigstilt til årsskiftet 2009/2010, innen tidsplan og budsjett.

Fjell og myr
Tomten Norheimsund Industriers anlegg ligger på har dels fjell og dels myr og siltholdige masser i grunnen. I bakkant av tomten lå det en fjellskjæring der 4.000 kubikkmeter faste masser er sprengt bort. I forkant lå det en myr. Sivilingeniør Håkon Hjartnes i H2 Byggeteknikk AS, har vært rådgivende ingeniør for byggfag.

– Deler av det nye bygget hviler på inntil 13 meter lange stålkjernepeler til fjell og deler er bygget rett på fjell. Sammenbygging mellom nye og eksisterende deler har ikke vært noe problem, siden ingen av delene er låst mot hverandre avstivningsmessig og siden også den eksisterende delen står på peler. På grunn av høgder og mange sprang var det likevel utfordrende å regne på. Høylageret er lettet opp 1,2 meter over bakkenivå, slik at varer kan kjøres rett inn fra biler. Dekket i høylageret er armert på grunn av store laster. Øverste påstøp består av hardbetong.

Betong og stål
Sett ovenfra har nybygget L-form. Bærende konstruksjon er i hovedsak i stål, med hulldekker som etasjeskillere. Takene er flate, isolerte og tekket med folie. Bæringen er enten hulldekker (kontordelen) eller Q-dekker (høylageret). Fasadene består av isolerte stålelementer (Paroc). Det er stavparkett i kantinen og belegg på kontorgulvene.

Kontorene har fleksible kontorinnredninger med glassfelt mot korridorene. Det er dels systemhimlinger og dels faste himlinger i bygget. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Det er god tilkomst for vedlikehold. Vinduene er aluminiumsbelagte for lang levetid. Kontordelen i nybygget er dimensjonert for en etasje til. Bygget har vannbåren oppvarming med radiatorer. Ventilasjonsanleggene er balansert og har varmegjenvinning. Brannsikring er ivaretatt med seksjonering. Bygget har sentral driftskontroll. Fra bygget er det utsikt mot Mosvatnet.

Grunnforhold og koordinering
Arild Midtun sier at de største utfordringene ved prosjektering og oppføring av nybygget var grunnforholdene, og koordinering av de enkelte fagene.

– Selve byggingen har gått bra, og bygget ble overlevert innen avtalte frister. Da aktiviteten var på topp var 20-25 personer med på byggingen. Prosjektet har gitt nyttig lærdom om styring av delte entrepriser og kommunikasjon med utenlandske bygningsarbeidere.

Sivilarkitekt MNAL Alv Martin Vangdal sier at hans største utfordring var å skape en helhet av de ulike funksjonene i bygget.

– Vi hadde en mal med moduler for en kontordel og et høylager. Etter hvert som leietakere kom på plass har vi tilpasset bygget til deres behov og samtidig ivaretatt helhetsløsninger og masseoppbygning.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter