Onninen

Onninen

Sted: Skedsmokorset

Prosjekttype: Næringsbygg/lager

Kontraktsum eks. mva: 244 millioner kroner

BTA: 25.000 kvm

Byggherre: Berger Eiendomsutvikling AS

Totalentreprenør: ØIE AS

Arkitekt: Arkitektene Astrup og Hellern AS

Rådgivere: Teknisk koordinator: Itech - RIG: Siv. Ing. Hans Petter Hansen - Veg og VA: Øvre Romerike Prosjektering - RIB og RIBR: Multiconsult - Rådgiver stålteknikk: Siv. Ing. Knut Finseth - LARK: Grindaker

Underentreprenører og leverandører: Utomhus: Nannestad Grøntmiljø - Grunnarbeid: Rune Øvergård - Ventilasjon: ISS Ventilasjon - Automatikk: UNIREG - RØR: NVS avd. prosjekt - Elektro: Romerike Elektro - Stålarbeider trapp og rekkverk: Åkrene Mek. Verksted - Betong: Betong & Tre - Glass kontor: Nordan - Brannsikring: Kaefer Construction - Glass- og alu.fasader: Østlandske Fasadeteknikk - Tømrerarbeid: Strømmen Bygg og Montasjeservice - Jetgrunn fundamentering: Jetgrunn 2000 - Taktekking: Nortekk - Systemvegger og himling: Modulvegger Oslo - Solskjerming: Vental - Murarbeider: Mjøndalen Mur & Puss - Gulvsparkling: Eurogulv - Maler: CB Gruppen - Gulvlegger: Gulv og Vegginteriør - Gulvstøp: Teqton Norway - Flisarbeider: Viking Entreprenør - Kantinekjøkken - Norrøna Storkjøkken - Utv.bet. plater: Tiller Vimek - Stikning: Geoplan Øst

Stadig flere bedrifter ser fordelen med å komme seg ut av Oslo-gryta og heller etablere seg langs en av hovedfartsårene inn.

En av dem er Onninen AS som flytter fra Gjelleråsen og tar i bruk et splitter nytt hovedanlegg på Skedsmo.

– Nå er vi perfekt plassert i forhold til beliggenhet og det å betjene kundene våre. Vi fant ikke egnet areal i Oslo, og ønsket heller ikke å etablere oss midt i byen med de trafikkproblemene som er der. Når vi nå har samlokalisert oss mellom Oslo og Gardermoen, liker vi å si at vi ligger midt i utstillingsvinduet langs E6, sier logistikkdirektør Trond Pettersen hos leietaker Onninen.

Onninen er en stor leverandør av elektromateriell til industri og offentlig sektor så vel som tekniske produkter til detaljhandelen. En funksjonell kontordel kombinert med et høyeffektivt og fleksibelt lager vil nå være med på å styrke det finskbaserte konsernets posisjon i Norge ytterligere.

Byggherre er Berger Eiendomsutvikling AS, der totalentreprenør ØIE AS også er på eiersiden. Berger Eiendomsutvikling overtok det 100 dekar store tomtestykket, som ligger noen hundre meter sør for DHLs lager på Berger, av to gårdbrukere. Umiddelbart etter at reguleringen var på plass ble anleggsarbeidet igangsatt i september 2008.

På bar bakke
– Infrastrukturen manglet fullstendig, ikke bare vann og avløp, men også atkomstvei til anleggsområdet. Reguleringsbestemmelsene krevde at vi skulle kjøre inn fra Bølerveien og ikke fra Trondheimsveien. Vi inngikk en avtale med grunneierne om avståelse av tomtegrunn for å opparbeide en vei over jordene øst for E6. I tillegg måtte undergangen under E6 senkes, sier prosjektleder hos ØIE, Tormod Bjerke.

Bergerområdet lenger nord har for det meste grunnforhold med store sandforekomster. – Det var noe sand, men langt mindre enn vi forventet ut i fra forundersøkelsene. Mye leire ga flere utgifter enn ventet på grunnentreprisen, forklarer Bjerke.

Tre volumer
Tomtearealet som ØIE har opparbeidet er tilnærmet flatt. Arkitektene Astrup og Hellern har vektlagt flere kriterier i utformingen. Blant annet arkitektoniske kvaliteter, funksjonalitet, brukervennlighet og fleksible og kostnadseffektive løsninger.

De 25.000 kvm er fordelt på tre hovedfunksjoner: et kontorbygg og kantine på ca. 3.500 kvm, et logistikkbygg på 15.000 kvm og et kaldtlager på 5.000 kvm.

Kontorbygget i tre etasjer ligger nærmest atkomsten som vender mot E6. Kantinen, som utgjør en del av broforbindelsen over innkjørselsområdet, binder sammen logistikk- og kontorbygg.

Kaldlageret er frittstående, men alle byggenes plassering tilfredsstiller Onninens funksjonskrav om effektiv logistikk og vareflyt, samtidig som det er tatt høyde for eventuelle utvidelser.

Logistikkbygget, med sine tre etasjer, har ti meter fri høyde i lagerdelen. Administrasjons- og kontorfunksjonene er plassert på en mezzanin.

Volumer og fasader er brutt opp og skaper variasjon, dette avstemmer og demper samtidig bebyggelsens karakter. Men med sine «enkle» industrifunksjoner og -oppgaver har anlegget allikevel et moderne arkitektonisk uttrykk. Materialvalget faller på stål, glass og lakkerte stålmaterialer. Fargeskalaen går fra lys til mørk sølvgrå, med gråsorte innslag i enkelte partier.

Norge i februar er ikke sted og tid for utmalende fotodokumentasjon på utomhusarbeidene. Vi må nøye oss med beskrive hvordan det skal bli straks våren kommer smygende og solen igjen får overtaket. Anlegget har 28.000 kvm asfalterte områder, og deler av parkeringsarealene vil bli delt opp med vegetasjon, i første rekke meterhøye busker og trær. En gressbakke skal anlegges med busker og trær, stort sett med vanligere norske treslag. Men også mer kultiverte innslag og arter som hurtigvoksende osp, or og poppel. Langs E6 har ØIE også etablert en støyvoll.

– Med tanke på snøforholdene i vinter, var det en utfordring å drive med betongarbeider. Byggeprosessen gikk greit, selv med mye snø kjørte vi en hard fremdrift. Siden tomta er så stor, var det anledning til å drive med grunnarbeider samtidig som vi holdt på med byggearbeidene, sier Bjerke.

Teqbase og Teqplan
Verken logistikklageret eller kaldt-lageret er pelet, men står på såle. Onninens kravspesifikasjon beskrev uarmert betonggulv med valsebetong. To ganger tidligere var dette benyttet i Onninens bygg i Sverige. Metoden stiller store krav til oppbyggingen under og til god komprimering. Først legges 18 cm med Teqbase, som er et bærelag med stor belastningsevne, og består av utvalgte kvalitetsbindemidler og betonggrus. Oppå Teqbase legges det 2 cm med Teqplan, som er med et kunststoffmodifisert, sementbasert slitelag til nettopp produksjons- og distribusjonshaller. Bestanddelene gjør det spesielt egnet overalt der vann, olje og forskjellige kjemikalier kan komme i kontakt med gulvet. I tillegg er det støvfritt og best av alt; fullstendig fugefritt.

Teqton har vært aktive på markedet i 35 år, men hittil i et forholdsvis begrenset omfang i Norge. Det er kanskje i ferd med å endre seg? – Jo, vi opplever stor interesse. Flere og flere utenlandske kunder som skal etablere seg i Norge, vil ha dette, bekrefter direktør Julius Olsen hos Teqton i Danmark.

AutoStore
Deler av Onninens virksomhet er allerede i hus. I logistikklageret pågår nå for fullt montering og uttesting av det aller siste innen automatiseringssystemer.

Onninen valgte AutoStore som organiserer og håndterer plastkasser i et koordinatsystem. Onninens har hittil ca 17.000 lagerførte produkter, men flere vil komme. AutoStore baserer seg på plastkasser, som lagres ekstremt kompakt i et koordinatsystem som roboter helautomatisk frakter til og fra operatørene.

Lagringsområdet er sju meter høyt, og ca. 30 x 30 meter i utstrekning. Innenfor lagringsområdet befinner det seg 27.500 plastkasser, plassert oppå hverandre. Basert på ordretilgangen er det 24 roboter som både kan plukke og legge inn varer samtidig.

Onninen har tatt i bruk all kjent teknologi for å optimalisere en logistikk, som vil gi kundene langt bedre service. I tillegg er Auto-Store ergonomisk tilpasset de kravene som stilles ved moderne arbeidsplasser når systemet er basert på «vare til mann»-prinsippet.

ØIEs kontrakt med byggherre Berger Eiendomsutvikling er verdt 244 millioner kroner eks mva. Fabritius Eiendom overtok som eier av anlegget i begynnelsen av februar i år.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter