Songdalen rådhus

Songdalen rådhus

Sted: Nodeland

Prosjekttype: Nybygg

Entreprisekostnad eks mva: 64,5 millioner kroner

Bruttoareal: 4.300 kvm

Byggherre: Songdalen kommune

Totalentreprenør: Kruse Smith

Arkitekt: SMS Arkitekter

Rådgivere: RIB og RIBr: Agderplan - RIV: Rambøll - RIE: Multiconsult - RIAku: Sinus

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeid/utomhusarbeid: Frustøl - Armering: Celsa-Steeelservice - Ferdigbetong: Betong Sør - Betongelementer: Nor Element - Stålarbeider: Sørmaskinering - Taktekking: Takservice - Glassfasade, dører, vinduer: Tore Andersen - Maler og gulvlegger: Mørk-Jacobsen & Arbeidspartner - Murer: MJA Mur & Flis - Systemvegger og dører i disse, foldevegger, glassvegger og systemhimlinger: Systembygg - Kledning og div innvendig: Løvtrespesialisten Fange sag og høvleri - Blikkenslager: Ulstein Blikkenslagerverk - Rørlegger, ventilasjon og elektro: YIT - Kjøkkeninnredning: Strai Kjøkken - Lås og beslag: Norlock - Innv.rekkverk: Z-Fasade - Speil og glassrekkverk i trapp: Østsiden Glasservice - Utv.rekkverk: Industri Service - Solavskjerming: Bico Bygg og Innredning - Porter: Agderport - Dører: Nordic Door - Heis: Kone - Trelast/ståldører/Cemberittplater: BM Eftevåg

I kommunesenteret Nodeland i Songdalen kommune har Kruse-Smith ført opp et rådhus som er tegnet av SMS Arkitekter.

Bygget har en L-formet hovedkropp med to etasjer og et enetasjes bygg som fyller ut L’en. Delen på en etasje har kledning i eik, mens hovedkroppen har glassfasader mot sør og sørvest med stort takutspring over. Eik går også igjen i innredningen i bygget (Songdalen kommune har tre eikeblader og tre eikenøtter i kommunevåpenet). Resultatet har blitt et rådhus med særpreg og høy trivselsfaktor.

64,5 millioner kroner
Prosjektleder Arne Reidar Bronebakk i Kruse-Smith forteller at bygget er 4.300 kvadratmeter og hadde en entreprisekostnad på 64,5 millioner kroner eks mva. Bygget ble oppført innen tidsplan og budsjett. Tiltakshaver er Songdalen kommune og Songdalen legesenter. Oppføringen skjedde i totalentreprise. Byggstart var i september 2008. Rådhuset ble tatt i bruk 1. februar i år.

I tillegg til rådhusfunksjonen og legekontor er det bibliotek, helsestasjon og kontorer for NAV i bygget.

Bygget ligger på en tre måls flat tomt med sandgrunn i Nodeland sentrum. Det har plasstøpt kjeller og plasstøpte vegger med hulldekker som etasjeskillere. Taket er flatt og består av isolerte (30 cm tykt lag) og papptekkete hulldekkelementer. Det er mulig å bygge på en etasje til. Fasadene er i betong, glass og cemberit-plater. Fasaden mot øst har reisverksvegg kledd med eik. Innvendig er det plassbygde vegger i gips og stål, belegg på gulv, supplert med noe flis og vinyl.

Sintef Byggforsk rådgiver
Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Konstruksjonen ble tørket ut med gass. Bronebakk sier at behovet for uttørking var minimalt siden bygget ble tettet om våren.

– Etter samråd med Sintef Byggforsk brukte vi en byggetids-tekking av papp på taket. Sintef Byggforsk kvalitetssikret alle detaljer i bygget. Materialvalg er i stor grad gjort ut fra et ønske om et enkelt og rimelig vedlikehold. Det er god tilkomst for å utføre service på både bygget og tekniske installasjoner. Alle vinduene er i aluminium.

Bygget har vannbåren oppvarming basert på elektrokjel. Det kan senere bli aktuelt å kople bygget til et lokalt fjernvarmenett. Ventilasjonsanleggene er balanserte og har varmegjenvinning. I kontorene er det montert klimatak fra YIT. Solavskjerming er ivaretatt med utvendige persienner med sol og vindfølere.  I underetasjen er det et parkeringsanlegg på 1.100 kvadratmeter som rommer 45 biler.

Involverende planlegging
Bronebakk forteller at oppføringen av Songdalen rådhus gikk greit. – Da aktiviteten var på topp var 40 håndverkere i arbeid på bygget. Sorteringsgraden for byggavfall endte på 52 prosent. Det mest spesielle var at vi for første gang i Kruse-Smith praktiserte involverende planlegging.

Vi hadde FAFO som rådgiver. Involverende planlegging fungerte meget bra. Formenn og baser følte seg mer involvert.

Sivilarkitekt Venke Moe i SMS Arkitekter sier at Songdalen rådhus var et fantastisk prosjekt å jobbe med. – Både totalentreprenør og byggherre har dratt i samme retning og det ble skapt en veldig god tone tidlig i prosjektet. Det dukket heller ikke opp noen store problemer under veis. De ulike funksjonene i bygget har forskjellige uttrykk. Biblioteket er bevisst ikke utformet som et typisk kontorbygg, mens helsestasjonen har et slikt preg. Eik er brukt flere steder i bygget, både i kledning og i innvendig panel.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter