Smestad skole

Smestad skole

Sted: Rælingen

Prosjekttype: Skole

Kontraktsum eks mva: 50 millioner kroner

BTA: 5.000 kvm 

Byggherre: Rælingen kommune

Hovedentreprenør: BundeBygg AS

Arkitekt: Andersen + Fremming AS Siv.ark.

Rådgivere: RIB: Eiendomsprosjektering - RIV: Aalerud - RIE: IBR-elprosjekt - RIBR: Norsk Brannvernforening

Underentreprenører og leverandører: Grunn- og utomhusarbeider: Sandås & Ellingsen - Elektro: Abmas Elektro - Rør: VVS Comfort - Ventilasjon: Klima og Bygg - Automatikk: Unireg - Prefab betong: Nor Element / Färdig Betong - Mur-, puss- og flisarbeider: Stryken og Gulbrandsen - Vinduer og innv. glassfelt: Norgesvinduet - Innv.dører: Dooria - Utv.dører og glassfasade: Profilteam - Ståldører og branntetting: Thermax - Lås og beslag: Norsk Nøkkelservice - Taktekking: Romerike Tak og Membran - Blikkenslager: Sigfred Bentzen & Sønn - Stål- og metallarbeider: Jotne Ankers - Malerarbeider: Bygg & Mal Oslo - Gulvbelegg: Kjærnsmo - Systemhimlinger: Byggprosjekt - Innredninger: ST Skoleinventar - Innredninger: Trigonor - Solavskjerming: Denorma Krone - Gjerder og porter: Heras - Gulvsparkling: Betongmann - Betong: Betong Øst - Armering: Leif Hübert Stål - Stål: Nils Løff

Ekkoet fra de siste hammerslagene har dødd ut. Det er stille og fredelig mellom furuleggene på Smestad. Men når 320 elever om et halvt år tar den nye barneskolen på Rælingen i bruk vil det igjen være et yrende liv her. (Se video her)

Det som umiddelbart slår oss er skolens beliggenhet. Kun noen få meter fra RV120, men diskret tilbaketrukket, ja, nesten usynlig. Ikke før du ankommer fra vest, og svinger opp til skolens 5.000 kvm og blir hilst velkommen av en fanfare av en bølgende gavlvegg. Som et motstykke til naturen, men uten å være et fremmedelement, ligger det avlange bygget i tre etasjer i øst-vest retning, med utsyn direkte til Øyeren fra biblioteket.

Skånsom plassering
Naturtomta er nennsomt behandlet for å kunne legge byggets L-form inn i landskapet. Men så har det da også vært et hovedpoeng fra arkitektene Fremming + Anderssen å beholde naturtomtpreget og la flest mulig av knausene og kollene stå igjen som leke- og rekreasjonsområde for elevene. Samhørigheten til naturen går igjen i jern-vitrolbehandlet, stående panel. Disse og zinkfasadene i hovedvolumet vitner om både et fremtidsrettet og bærekraftig syn på lave vedlikeholdsutgifter.

Kan utvides
Rælingen kommune opplever en oppløftende og merkbar økning i folketallet. – Vi har de seneste årene pusset opp og rehabilitert to skoler. Det har vært et press på de skolene vi har, og når det nå er flere nye byggefelt i dette området, var en ny skole absolutt aktuell. For å være føre var når det gjelder kommende elevantall er det gjort en rekke forberedelser til en eventuell utvidelse. Da skal vi kunne ta i mot ca. 350 elever, forklarer prosjektsjef Bjørn Rogne i Rælingen kommune.

Rælingen kommune har valgt å dele opp entreprisene. Hovedentreprisen på 50 millioner kroner eks. mva har BundeBygg hatt. De har også hatt koordinerings-, men ikke fremdriftsansvar, for de tekniske fagene. – Vi kan ikke skryte på oss de helt store byggetekniske utfordringene her på Smestad skole. Det har vært et behagelig prosjekt, ikke minst på grunn av en sjelden god kommunikasjon med konsulenter, arkitekt, underentreprenører og byggherre, sier BundeByggs prosjektleder Tor Erik Østrem.

Terrengformen gjør at det åpner seg muligheter for å ta bygget i bruk fra flere nivåer, og å la fallet i terrenget komme romløsningene til gode. Inn fra hovedinngangen i vest, møtes vi av vestibylen og en bred trapp ned til skolens nederste plan. De store vinduene mot syd bidrar til at denne parkettkledde trappen også kan benyttes som et sitteamfi. Fra nederste plan er det også dører til uteområdet der vi finner en tilsvarende avtrappning som kan benyttes som uteklasserom.

Materialvariasjon
Foruten parkett, linoleum og slipt betong på gulvene, er det også variasjon i bruken av materialer i interiøret for øvrig. Synlige betongflater og treverk, men også flittig bruk av Valchromat på veggene. Dette trefibermaterialet er gjennomfarget og kan således både slipes ned og ferdiggjøres helt uten kantlisting eller maling. Den lavabsorberende overflaten har høyere holdfasthet enn standard MDF. Den egner seg ypperlig i offentlige miljøer som en skole, som konstant blir utsatt for slitasje.

Skolen skal også komme nærmiljøet til gode. Utenom ordinær åpningstid kan deler av arealene, også den flotte gymsalen, leies ut til det lokale forenings- og kulturlivet. Da er også adgangskontroll-anlegget tilpasset denne utleien.

Smestad skole har en åpen innvendig utforming, det skyldes ikke minst nevnte amfitrapp i skolens «hovedområde». Her er det åpent i tre plan, det ene planet fortsetter inn i biblioteket og skaper en mezzanin. Organisatorisk er elevene delt i trinn 1 til 4, og trinn 5 til 7. Dette øverste trinnet kan nås fra vestibylen, eller fra en gangbru fra en knaus utenfor. Denne er rømningsvei, men kan også være atkomstvei, i tillegg til heisen, for bevegelseshemmede.

Fleksible løsninger
Alle trinnene vil ha baserom og grupperom. – Smestad er bygget slik at de store rommene enkelt kan deles ved å sette opp en vegg. Diskusjonen om baser kontra klasserom er ikke lagt død. Det gjelder å tenke fleksibelt, situasjoner kan jo endre seg hele tiden, sier Rogne.

Stikkordet som kommunen har brukt i prosessen er En skole for fremtiden. Det gjelder for universell utforming, men i høy grad også i energiøkonomiseringen.

Et varmepumpeanlegg skal dekke 95 prosent av energiforbruket, mens et nærliggende gassanlegg skal stå for sekundæroppvarmingen. På elektrosiden er det behovsstyrt ventilasjon i undervisningsrommene, gymsalen og aulaen. Det er installert varmegjenvinning, og det tekniske anlegget er SD-styrt.

– BundeBygg har gjort en god jobb og levert før kontraktfestet overleveringsdato. Til og med null feil på sin del av entreprisen. Men selv om skolen er operativ fra april, velger vi å vente med å åpne skolen til skolestarten på høsten. Det er ikke noe poeng å starte opp midt i skoleåret, sier Rogne om Smestad skole som har en prosjektkostnad på 115 millioner kroner eks. mva.

Se video her

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter