Alt er ikke selvsagt

Det vi nå opplever med rekordhøye strømpriser, vannmangel i Bergen og meldinger om at veiforfallet tiltar igjen er meget klare signaler på at alt ikke er som det skal være i moder Norge. Dette blir grundig dokumentert på Byggedagene hvor Rådgivende Ingeniørers Forening presenterer sine undersøkelser i prosjektet ”State of the Nation”. Alt er ikke selvsagt i Norge. Mye er uløst. Oppgavene er store, men det finnes løsninger.

 

Når vi på bygg.no kan skrive om at Bergen kan gå tom for drikkevann om kort tid, når vi i vannkraftlandet Norge snart har den dyreste strømmen i Europa, og når vi daglig hører om forsinkelser på tog og bane, og at veisektoren skriker etter mer vedlikeholdsmidler, ja, da må varsellampene begynne å lyse.

Det er noe fundamentalt galt med vårt politiske system når vi er så lite opptatt av infrastruktur og samfunnsutbygging. Har alle oljepengene gjort oss handlingslammet? Lar politikerne seg hele tiden presse av særgrupper som er i mot det meste, og har vi økonomer i Finansdepartementet som er så opptatt av sine egne teorier, at de glemmer hva som skjer rundt dem?

Vi er ikke opptatt av å melde på oss i sytekoret til alle særgrupper. Det er ikke grenser for hva man vil at fellesskapet skal være med å betale på. Men vi prøver i alle fora å få forståelse for tingenes tilstand samtidig som vi kommer med konstruktive løsninger om det som vi mener er viktig for at samfunnsmaskineriet skal holdes i gang. Det vil skje også på Byggedagene.

Vi håper at mange av byggenæringens ledere møter frem på Byggedagene hvor også politikere og byråkrater er tilstede. Ikke for å syte å klage, men for på en konstruktiv måte å komme med forslag til løsninger.

Vi skulle egentlig ha nok både av kraft og vann i dette landet for å løse de behov folket har.

Vi føler nå med alle dem som lider i kulden. Faren synes stor for at vinteren vil vare lenge enda - og da kan situasjonen mange steder bli dramatisk. I Trondheim ble det i går målt 24,3 minusgrader. Det er det kaldeste som er målt på 52 år! Tilsvarende kulderekorder får vi nå fra hele landet.

Vi får håpe at politikere og de rette myndighetene også tar seg tid til å lese hva NVE nå skriver om grunnvannsituasjonen i Norge:

 

http://www.nve.no/no/Vann-og-vassdrag/Hydrologi/Grunn--og-markvann/Grunnvannssituasjonen/