Dyrest strøm i Europa

Med mindre temperaturen mildner og nedbøren øker i Norden, er det en fare for at norske strømpriser havner på europatoppen, mener energiselskap.

 

Feil på kabelen til Nederland funnet

Det nederlandske systemansvarlige selskapet TenneT melder at de har lokalisert feilen på NorNed-kablelen mellom Norge og Nederland. Kabelen har vært ute av drift siden 29. januar, da det oppsto en feil om lag 70 km fra den nederlandske kysten. TenneT arbeider nå med å utbedre feilen, skriver Statnett på sin hjemmesider.

TenneT har reservekabler, noe som reduserer utetiden for kabelen, men de understreker at reparasjonen er en kompleks og spesialisert prosess, som blant annet krever eget kabelleggingsskip og gode værforhold. Reparasjonstiden vil bli nærmere estimert så snart selskapet får bedre oversikt over detaljene.

NorNed er et samarbeidsprosjekt mellom den nederlandske systemoperatøren TenneT og Statnett. TenneT og Statnett bruker den 580 km lange kabelen til å overføre elektrisitet mellom Nederland og Norge. Kabelen har vært i drift siden 2008.

 

Strømpris over 11 kroner i Trondheim

Mandag morgen var strømprisen oppe i over 11 kroner per kWh i Trondheim. Snittprisen i løpet av dagen er beregnet til over 4 kroner.

Samtidig opplever Trøndelag noen av sine kaldeste februardager på mange år.

– Dette er den tredje perioden med ekstreme strømpriser og kaldt vær de siste tre månedene. Midt-Norge havner i stikken på grunn av storsamfunnets manglende handlekraft og prioriteringer, skriver fylkesordfører Tore O. Sandvik i en pressemelding.

Han viser til at industri og oljevirksomhet i og utenfor Trøndelag skaper store skatteinntekter til nasjonen ved bruk av strøm.

– Regningen må folk som bor i Midt-Norge ta, påpeker fylkesordføreren og legger til at industrien og forbrukerne i Midt-Norge ikke kan leve med dagens kraftsituasjon i flere år.

Høyre vil ha gasskraftverk uten CO2-rensing

Høyre vil ha gasskraftverk i Møre og Romsdal, uten krav om full CO2-rensing fra dag én. Partiet vil også justere verneplanen for vassdrag for å øke produksjonen ved Rauma Energi.

Stortingsrepresentant Elisabeth Røbekk Nørve fra Møre og Romsdal, som representerer Høyre i næringskomiteen, krever at regjeringen kommer med både kortsiktige og langsiktige løsninger på kraftproblemet i Midt-Norge.

Hun sier dagens mangelfulle kraftforsyning skaper uakseptabelt høye priser for både næringsliv og privathusholdninger. Fiskerinæringen bruker ikke frysekapasiteten fullt ut fordi kraftprisene er ekstreme, og det midt i en periode med fantastisk sildefiske.

– Jeg får daglig telefoner fra bedrifter som må redusere virksomheten på grunn av strømprisene. Næringslivet i Møre og Romsdal taper i konkurransen på markedene. Dette er rett og slett håpløst, sier Røbekk Nørve til NTB.

Høyre tok opp kraftsituasjonen i en interpellasjonsdebatt i Stortinget senest forrige torsdag, men fikk ingen løfter av olje- og energiminister Terje Riis Johansen (Sp).

– Krisen ble bagatellisert av energiministeren. Jeg ble nærmest kalt en ekstremist da jeg kritiserte regjeringen for handlingslammelse og ba om at det blir tatt nødvendige grep, sier hun.

Celsa stanser produksjonen

Aftenposten melder at Celsa Armeringsstål i Mo i Rana mandag formiddag stanset produksjonen på grunn av den høye strømprisen.

Celsa er ikke alene om å stoppe produksjonen, også Norske Skog melder at den høye strømprisen får følger.

- Vi forsøker å spare så mye som mulig, reduserer produksjonen så mye vi kan, sier kommunikasjonsdirektør Tom Bratlie i Norske Skog til Aftenposten.

I de travleste formiddagstimene mandag steg kraftprisen i store deler av Norden til rekordhøye 11,32 kroner per kilowattime. Nedbørsmangel, kulde og ujevn atomkraftproduksjon i Sverige har mangedoblet prisene den siste uka.

Analytiker Magnus Smistad hos kraftmegleren Bergen Energi mener det kan komme flere strømsjokk, skriver Aftenposten.

– Hvis vi ikke begynner å få litt mer nedbør og mildere temperaturer, får vi kanskje de høyeste strømprisene i Europa utover våren, sier han.

I Oslo lå spotprisen en stund i går på over det dobbelte av Italia, det tradisjonelt dyreste strømlandet i Europa.

Været skaper også problemer for vannkraftverkene. Bergenshalvøens Kommunale Kraftselskap (BKK) har betydelig lavere magasinnivåer enn normalen.

– Vi ser et historisk lavnivå som vi ikke har sett på over 40 år. Fortsetter vi i samme takt og været fortsetter som nå, kommer vi rett etter påske til å være ganske tomme, sier produksjonssjef Wenche Teigland til avisa.

Prisen på strøm har aldri vært høyere enn denne helgen. Fra Midt-Norge og nordover har det vært priser på over 11 kroner pr. kWh med en snittpris på vel 4 kroner.

Selv i Oslo-området var det søndag priser på over 1 kr i TRE timer, mens de ligger på 1,3 kr i timene mellom kl. 05.00 og 22.00 i dag. Snittprisen i dag, mandag er 1,22 kr/kWh.

Den kalde vinteren begynner nå for alvor å merkes på strømregningen for både bedrifter og folk flest.

Det er flere årsaker til den kraftige prisøkningen for øyeblikket. Det kalde været slår selvsagt inn, men samtidig drives prisen i været på grunn av at flere av kjernekraftverkene i Sverige er ut av drift.

I tillegg er det lav magasinbeholdning i de norske vannmagasinene. Spesielt anstrengt er magasinbeholdningen i Sørøst-Norge og Midt-Norge.

I Sørøst-Norge ble prisene over kr. 1.70 pr. kilowatt-time i flere timer søndag. Fra mandag og utover kan prisen komme over 2 kroner. I tillegg kommer moms, elavgift, nettleie og påslag fra kraftselskapene.

Oslobeboere må derved belage seg på høye strøm- priser utover i neste uke når etterspørselen øker. Det skjer til tross for at mange er bortreist på vinterferie.Men dette er altså bare småtterier i forhold til det som folket lenger nord må betale.

Det importeres nå betydelig mengder kullkraft til Norge, men problemet er den begrensede overføringskapasiteten.

Situasjonen er også vanskelig i Bergens-området som nå kjører maksimalt av det overføringsnettet klarer. Situasjonen i  Midt-Norge og Nord-Norge er også særdeles kritisk. Fagfolk Byggeindustrien har snakket med frykter konsekvensene av en fortsatt langvarig kuldeperiode.

Nye prissoner 

Fra 11. januar ble Norge delt opp i fire prissoner for salg av strøm, mens det bare var tre soner tidligere. De gamle sonene var Sør-Norge, Midt-Norge og Nord-Norge. Nå har Statnett delt strømområdet Sør-Norge i to.

Østlandsonen har nå fått en kraftig økning i strømprisene – og den kan vare lenge. Prisene forventes å bli lik dem man har i Sverige. Noen hevder at prisøkningen på sikt kan bli på mer enn 50 prosent i forhold til før. Uansett er dette betydelig mindre enn det man opplever i Midt-Norge spesielt og også i Nord-Norge. På Sørlandet er man noe heldigere stilt i og med at det er en så vidt stor produksjon i denne del av landet samtidig som overføringsnettet er greit bygget ut. Men det er en del flaskehalser mellom prisområdene som gjør at man nå har fått og vil få store utslag i prisene mellom de enkelte distrikter.

For øyeblikket er prisene ekstremt høye, men i og med at magasinene er så vidt lave kan det bli virkelig ille utover våren også. Hva den enkelte forbruker får i prisøkning er for tidlig å si, men i verste fall kan det bli mange tusen kroner ekstra å betale. Det gjør ikke situasjonen bedre at også nettleien øker.

Etter at Byggeindustrien i helga ropte et kraftig varsku om strømsituasjonen, har nå en rekke aviser og nettsteder dette som sine toppnyheter.

De rekordhøye strømprisene rammer ikke bare husholdningene, men også i høyste grad næringslivet. Mange industribedrifter får nå mangedoblet sine kostnader i produksjon av varer.