Oljeindustrien får nye muligheter i nord

Oljeindustrien får nye muligheter til virksomhet i nord etter at Olje- og energidepartementet fredag utlyste tildeling i det som kalles forhåndsdefinerte områder (TFO).

TFO er områder det har vært petroleumsvirksomhet tidligere, også kalt modne områder.

Ifølge olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) foretar departementet den største utvidelsen av området som er omfattet av TFO siden ordningen ble etablert i 2003.

Årets TFO omfatter områder i Norskehavet og Barentshavet.

– Vi legger med dette til rette for nye funn, nye utbygginger og ny aktivitet i nord. TFO er en viktig del av oljepolitikken, sier Riis-Johansen til NTB.

TFO-området i Barentshavet er utvidet med i alt 63 blokker sammenlignet med TFO i 2009. Norskehavet er utvidet med 43 blokker, eller deler av blokker.

– Viktig bidrag

– Årets TFO-utlysning er et viktig bidrag til å holde aktiviteten oppe på norsk sokkel. Ser vi fremover blir det stadig viktigere å gjøre nytte av de feltutbyggingen som er gjort, sier olje- og energiministeren.

Han trekker særlig fram Goliat og Snøvhit-utbyggingen, som det etter hans mening vil være avgjørende viktig å ha lønnsomme funn rundt.

Selskapene har ny teknologi og nye data og bør utforske de modne områdene med nye briller. Erfaringene har vist at de har vært villige til det, og årets utlysning bør være meget interessant, sier statsråden.

Venter ikke med miljøstrid

Riis-Johansen regner ikke med noen miljøstrid rundt utlysning, men tror det kan bli en diskusjon om oljevirksomheten og hvor omfattende den skal være.

Fremskrittspartiets energipolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen, roser Riis-Johansen.

– Jeg er glad for at han ikke har latt seg diktere av konservative krefter i den rødgrønne regjeringen, sier han.

Solvik-Olsen forventer at utlysningen følges opp med tildelinger.