Vil ha bransjeerfaringer

Statens vegvesen inviterer alle med erfaring innen bygging, drift og vedlikehold av det norske vegnettet til å dele sine erfaringer – på nett.

Etter at Vegvesenets produksjon ble privatisert og all drift og vedlikehold ble satt ut på anbud begynte man å se rapporter om kompetansesvinn i våre naboland, som hadde gått gjennom den samme prosessen noen år tidligere. Det fikk Statens vegvesen til å starte et FoU-program i 2007, kalt Kompetanseutvikling drift og vedlikehold (KDV). Målet er å sikre nødvendig kompetanse i fremtiden – både i Statens vegvesen og i bransjen.

Statens vegvesen skriver på sine nettsider et av de viktigste suksesskriteriene for å sikre kompetanseutvikling innen drifts- og vedlikeholdsfaget er erfaringsbasert kunnskap. Stor aldersavgang i nær fremtid truer mye av denne kunnskapen. I tillegg gjør konkurranseutsettingen det lite fruktbart for en entreprenør å gi fra seg sine erfaringer til nestemann som kommer og tar over femårskontrakten på drift og vedlikehold.

 – Utfordringen vår blir å gjøre det både enkelt og attraktivt for alle å bidra med sine erfaringer, sier Jan Peder Bollingmo, som er leder KDV-delprosjektet som tar for seg Erfaringsoverføring. – Vi mener jo at alle parter til slutt vil tjene på en slik gjensidig erfaringsoverføring, legger han til.

Arbeidet i delprosjektet går blant annet ut på å undersøke eksisterende og nye arenaer for erfaringsoverføring – både fra IKT-verdenen og innenfor mer tradisjonelle rammer, som de mange kursene og skolene som Vegvesenet selv skal holde for bransjen.

– Foreløpig har vi åpnet opp for at hvem som helst i bransjen kan få dele sine erfaringer med oss via nettsidene våre. Alle gode ideer og innspill vil bli videreformidlet til de som jobber med revidering av de relevante håndbøkene, både innen drift og vedlikehold, men også innen nybygging, sier Bollingmo, og understreker behovet for å ta med erfaringene fra drifts og vedlikeholdsarbeidet allerede i planleggingen av nye veganlegg.

Her kan du lese mer om KDV-prosjektet og dele dine erfaringer.