Vurderer etterisolering etter ekstremkulden

Norske boliger lekker energi som en sil og ekstremkulden har aktualisert behov for etterisolering av 301 400 hjem.

Det viser en undersøkelse Brødr. Sunde har fått gjennomført. Mest motivert av alle er østlendingene som ikke har opplevd tilsvarende kulde siden andre verdenskrig.

– Å føle kulda på kroppen er langt mer konkret og motiverende enn trusselen om klimaendringer, mener markedssjef Kristian Karlsen i Brødr. Sunde AS som leverer isolasjonsmaterialet EPS og eier merkevarene Sundolitt og Isopor. I januar gjennomførte analysebyrået InFact telefonintervjuer med 1005 nordmenn over hele landet for selskapet. Den viste at ekstremkulden har aktualisert behov for etterisolasjon for hele 13,1% av respondentene. Statistisk sentralbyrås boligstatistikk viser at antall boliger var 2 300 739 ved årsskiftet. Med andre ord har ekstremkulden ført til at 301 400 boligeiere nå opplever etterisolasjon som mer aktuelt enn før sibirkulda satte inn.

Nordmenns holdning til etterisolering fremstår som relativt lik på tvers av geografiske skillelinjer. Dog viser undersøkelsen at østlendingene er i større kuldesjokk enn innbyggere i andre lansdeler. 14,9% av østlendingene opplevert av kuldeperioden har aktualisert behovet for etterisolering, 13,3% av vestlendingene mener det samme. 13,2% i Nord-Norge, 13% i Sør-Norge og 11% i Midt-Norge syns etterisolering er mer aktuelt nå enn før temperaturene sank rekordlangt under nullpunktet.

10,9 prosent av boligeiere svarer ”vet ikke” til om ekstremkulden har aktualisert etterisolering. Og hele 76 prosent svarer et kontant nei til spørsmålet. I denne gruppen kan det skjule seg eiere av godt isolerte boliger, folk som allerede har besluttet å etterisolere og boligeiere som tror at etterisolasjon ikke er mulig eller aktuelt for dem.

– Det er åpenbart misforhold mellom behov og kjennskap til muligheter. Eiere av boliger i mindre bygninger vet selv hvor skoen trykker og vet hvor innsatsen bør settes inn. Eiere av leiligheter i boligblokker føler derimot i større grad at etterisolering ikke er mulig eller ligger utenfor deres beslutningsmyndighet. Det er feil. Folk kan alliere seg med andre varmehungrige i boligsameier og borettslag. Boligblokker og bygårder kan etterisoleres, og dette er særlig lønnsomt tilknyttet rehabilitering av tak og fasade. På dette området har både vi leverandører, myndigheter og andre med informasjonsansvar rundt energiøkonomisering en jobb å gjøre, sier Karlsen.