Handlingsplan for passivhus

Boligprodusentene har laget en handlingsplan for å kunne levere boliger med passivhusnivå i 2020 som politikerne satt som mål i klimaforliket.

– Vi er blitt utfordret til å levere passivhusstandard innen 2020. Denne utfordringen har vi flagget at vi er villig til å ta. Vi møter derfor opp på denne konferansen og sier ja til å kunne levere. Men for at vi skal kunne klare dette, må vi spille på lag med en rekke aktører. Tre forutsetninger må nemlig være til stede, og disse er nedfelt i vår handlingsplan for passivhusnivå i 2020, sa adm. direktør Per Jæger i Boligprodusentene i sitt innlegg på Enova-konferansen som pågår nå i Trondheim.

Første hovedgrep for at landets boligprodusenter skal bli i stand til å prosjektere og bygge passivhus, er at myndighetene setter strengere krav til tilsyn med foretakssystemene. Dette skal sikre at bedriftene har tilstrekkelig organisatorisk kompetanse og virksom kvalitetssikring. Her foreslår Boligprodusentene etablering av en nasjonal ordning underlagt Norsk Akkreditering for revisjon av foretakssystemene til bedrifter som skal ha ansvar i byggesaker.

For å få dette på plass må det utvikles rutiner for kvalitetssikring og revisjon kombinert med kompetansegivende etter- og videreutdanning som igjen betyr at det må utvikles kurstilbud.

Neste hovedgrep skal sikre en utvikling av bedre og mer effektive prosjekteringsverktøy basert på buildingsmart-teknologi, såkalt åpen BIM. Slik teknologi åpner for raskere, mer pålitelig og mer helhetlig energiprosjektering.

Siste hovedgrep er at det foretas en utvikling av robuste standardløsninger for passivhus som formidles gjennom anvisninger i Sintef Byggforsk-serien. Her ligger det mye FoU og forsøksbygging for å høste erfaringer og kunnskaper fra passivhusprosjekter.

For å understreke alvoret i situasjonen opplyste Jæger at Boligprodusentene har spurt spesialrådgiveren Mycoteam om aktørene har god nok kompetanse og god nok kvalitetssikringsrutiner til å sikre at nye energikrav ikke fører til økt forekomst av fuktskader og inneklimaproblemer.

Svaret var nei. Mycoteam, som kan vise til 20 års kontakt med håndverkere og takstmenn i forbindelse med byggskader, er overbevist om at kompetansen hos næringen ikke er tilstrekkelig god når det gjelder denne type problemer.

Bransjeorganisasjonen Boligprodusentene representerer to tredjedeler av boligproduksjonen i Norge. Ett av foreningens uttalte mål er å sette medlemmene i stand til å levere boliger med passivhusnivå.