Anker verftsdom om lik lønn

En dom fra Oslo tingrett om samme lønns- og arbeidsvilkår for utenlandske som norske arbeidere blir anket.

Ni verft krevde staten for erstatning etter at utenlandske arbeidere ble sikret samme lønns- og arbeidsvilkår som norske, men tapte i Oslo tingrett. Nå har de bestemt seg for å anke dommen, skriver magasinett.org, som er Magasinet for fagorganisertes nettavis.

– Det er besluttet at tingrettens dom blir anket, bekrefter Svein Oppegård, direktør for arbeidslivspolitikk i NHO.

Han presiserer at anken formelt ikke er sendt ennå.

Saken startet i Oslo tingrett i desember. Ni verft anla sak mot staten, med NHO og Norsk Industri som partshjelpere. De beskyldte Tariffnemnda for uforutsigbar og uryddig praksis etter at tariffavtalen for industriarbeiderne – verkstedsoverenskomsten – ble allmenngjort høsten 2008.

Allmenngjøring av tariffavtaler sikrer utenlandske arbeidere i uorganiserte bedrifter de samme minimumsnivåene for lønns- og arbeidsvilkår som sine norske kolleger og ses på som et viktig verktøy i kampen mot sosial dumping.

Saksøkerne krevde at vedtaket måtte bli ugyldiggjort, og de krevde erstatning for de økte kostnadene de var blitt påført.

– Forskriften om delvis allmenngjøring av verkstedsoverenskomsten for skips- og verftsindustrien er ikke i strid med EØS-retten og ligger innenfor allmenngjøringsloven, fastslår tingretten, som frifant staten