Telen må tines

Selv på Jæren har vinteren festet grepet. Skal man gjøre noe i bakken må telen tines. Det kan gjøres på ulike måter.

Oppslaget på TV2 i dag var veldig kreativt. For å tine en 200 meters grøft hadde et firma kjøpt inn fem tonn grillkull. Grillkullene ble lagt i lange rekker der grøften skal graves. Det ble litt av en grillfest - og så får vi se om man i dag kan grave opp grøfta for så å lage forskaling for så igjen å støpe fundamentene til den store hallen som skal bygges. Dette viser at ingenting skal være uprøvd.

Ellers ser vi på sidene til Stangeland Maskin at de også har funnet løsninger.

Ved hjelp av varmekabler får man nå tint telen på flere av prosjekter hvor man har slitt med stans i arbeidet i vinter.

Det er Veilars (Ramudden Rogaland) som leverer og monterer utstyret som skal til for å få bukt med telen. Varmekabler med glykol tiner effektivt 40 - 60 cm teledybde i døgnet. Hver rull har 200 m med varmekabler, og dekker et område på opp til 150 m2. Kabelrullene flyttes i ny posisjon etterhvert som bakken er tint.

Lars Skjæveland hos Veilars forteller til hjemmesiden til TS at han har to maskiner som går jevnlig på tining, og to til er på veg fra Trøndelag for å hjelpe med kapasiteten - dette handler om å få folk i arbeid, sier han. Hos Stangeland Maskin har man fått fortgang i prosjekter som nytt servicebygg på Sandnes stadion (for Kvia AS), byggegrop for fjernvarmesentral Statens Hus (for Block Berge Bygg AS) og på mandag starter arbeidet med opptining av 4 boligtomter på Myklebust (for Block Watne AS). I sistnevnte prosjekt forventes en opptining på 2-3 døgn før tomtearbeider kan igangsettes.

Bildene  er fra Veilars.no og viser varmekabler som er rullet ut, og deretter dekket med presenning.