Norsk Murdag 2010

Torsdag 18. mars inviterer SINTEF Byggforsk til en murdag spekket med inspirerende prosjekter og faglig påfyll.

Hensikten med arrangementet er å fremme spennende bruk av murverk, utført med gode tekniske løsninger. Programmet for årets arrangement har hovedtyngde på murarkitektur med presentasjon av flere norske og internasjonale prosjekter, blant annet med en fresh bruk av murverk i fasadene og nye, spenstige løsninger.

Fra inn- og utland

Innholdet på Norsk Murdag kretser rundt stikkordene arkitekturen og de tekniske utfordringene og fra idé til prosjekteringsmateriale. Arkitekter fra inn- og utland kommer for å presentere egne prosjekter - ferske bygninger og bygg under prosjektering/utførelse. De presenterer ikke bare hvordan bygningene skal se ut, men også hvorfor murverk er valgt og litt om hvilke tekniske løsninger som gjør ideene gjennomførbare i praksis.

- Målgruppen for arrangementet er både prosjekterende og utførende, sier seniorrådgiver Anders Kirkhus, koordinator for dagen.

- Umiddelbart kan programmet se veldig arkitektrettet ut. Men uansett hvor dyktig en murmester er, er det lett å innse at han ikke har noen jobb dersom ingen bestiller og prosjekterer murverk. Og dersom ingen trekker fram flott mur-arkitektur, får vi heller ikke byggherrene til å velge mur, og det blir smått med jobber til bransjen. For at de utførende også skal få sitt, har vi utfordret arkitektene til også å vise hvordan de får det til, rent teknisk, sier Kirkhus.

- Og så kan vi jo ikke dy oss for å presentere noen tekniske godbiter fra forskningen også, smiler han hemmelighetsfullt.

Inspirerende og spennende

Inspirerende og spennende murbygninger er altså et sentralt tema under årets Murdag. Men programmet gjenspeiler også at vyene skal være teknisk gjennomførbare på ordentlig vis - ellers kommer murverk i miskreditt. Presentasjonene vil også sannsynliggjøre at ideene kan gjennomføres med god teknisk kvalitet, men årets arrangement legger ikke opp til grundige, faglige dypdykk.

Rammene rundt arrangementet kunne neppe vært bedre heller. Hamsun-salen er flott til et slikt arrangement (selv om den er i betong og tre), og det er ikke hverdagskost å slippe inn i det nylig ombygde Gyldendal-huset, hvor Sverre Fehn blant annet har latt dagslyset spille over "danskehuset" i atriet.