Krevende klimakur

- Klimakur 2020 bekrefter at det blir svært krevende å oppnå Stortingets klimaforlik, sier NHO-direktør Petter H. Brubakk.

 

- Det er en urimelig kostnad for landet dersom tiltak fører til utflytting av industriarbeidsplasser til andre land uten at de globale CO2-utslippene går ned. Ett eksempel på en klimavennlig og samfunnsnyttig omlegging er en massiv satsing på kollektivtransport som muliggjør mindre privatbilisme.

Også Klimakur 2020 peker på avtaler og fondsløsninger for å ta eksisterende teknologi raskere i bruk og for å utvikle ny teknologi. NHO ser fram til videre drøftinger om det praktiske opplegget for fond, basert på at miljøavgifter skal brukes til miljørettede formål.

Mulig, men dyrt

- Næringslivets klimahandlingsplan pekte på spesielt to forhold som er utfordrende i forhold til klimaforliket: Storskala elektrifisering av eksisterende offshoreinstallasjoner er teknisk mulig, men uforholdsmessig dyrt. Implementering i vesentlig omfang av karbonfangst og lagring i norsk prosessindustri er ikke gjennomførbart innen 2020. Klimakur 2020 bekrefter disse vurderingene, sier Brubakk.

For NHO er det nødvendig å komme over i en handlingsfase i klimapolitikken:

- Vi er enig med Klimakur 2020 om at nye virkemidler er nødvendig. Disse må kombinere klimagassreduksjoner med næringsutvikling og nye energiløsninger. Næringslivets klimahandlingsplan foreslo seks områder som utgangspunkt for praktisk handling: energieffektivisering, fornybar energi, konverteringsmekanismer for nasjonale tiltak med internasjonal klimaeffekt, et klimafond for å stimulere innføring og utvikling av teknologi, endring av bilavgiftene og klimatiltak utenfor Norge hvor norsk næringslivs kompetanse kan utnyttes.

Klimafond

NHO registrerer at også Klimakur 2020 peker på klimafond som et interessant nytt virkemiddel:

- Basert på de gode erfaringene med Næringslivets NOx-fond, kan dette bidra til at eksisterende teknologi raskere kan tas i bruk. I tillegg trengs et målrettet teknologiløft for raskere utvikling av ny teknologi, der særlig demonstrasjonsanlegg er nødvendig, sier NHO-direktøren.

NHO ser fram til videre drøftinger om det praktiske opplegget for et slikt klimafond, basert på at miljøavgifter skal brukes til miljørettede formål.

- Frem til sommeren vil mye av rammene for klimapolitikken i Norge det kommende tiåret bli lagt. Med fortsatt uklarhet om global avtale, vil betydningen av den nasjonale politikken øke for næringslivet som konkurrerer globalt. Det vil ikke være god miljøpolitikk hvis det fører til karbonlekkasje ved at virksomheter flytter til land med lavere miljøstandard. Næringslivet kan ikke lykkes på egen hånd. Det kan heller ikke myndighetene uten bidrag fra bedriftene og forbrukerne. I det videre klimaarbeidet er det derfor et sterkt behov for felles innsats og nye måter å arbeide sammen på, sier Brubakk.