Dyrt brannår

Forsikringsselskapene betalte ut 4,6 milliarder kroner i erstatning etter branner i 2009. 63 personer mistet livet.

Ferske tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) viser at fjoråret ble det nest dyreste brannåret siden tusenårsskiftet. Likevel ble det ikke så dyrt som året før

– Færre storbranner bidro til at erstatningene ble 500 millioner kroner lavere enn i rekordåret 2008. Heldigvis ble det også færre branner i desember enn vanlig, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i FNO.

Også tallet på omkomne var lavere i 2009 enn året før, da 83 personer mistet livet. I desember var det seks dødsfall på grunn av brann mot 22 i desember 2008.

Osland har noen råd for å redusere faren for boligbrann.

– Det er viktig å være påpasselig i bruken og vedlikeholdet av elektrisk utstyr. Vi har stadig flere elektriske apparater, noe som gir flere steder hvor brannen kan starte, sier Osland.

Han minner også om at det er viktig med jevnlig kontroll av brannslukningsutstyr og å være forsiktig ved bruk av åpen ild. Når branner først oppstår, er det viktig å kunne komme seg raskt ut.

– De siste års dødsbranner skjedde svært ofte om kvelden og natten. Slike branner får gjerne utvikle seg en del før beboerne våkner. Derfor er det viktig med fungerende røykvarslere og at alle vet om alternative rømningsveier, understreker Osland.

Nedgangen i erstatninger er størst i Hordaland, hvor utbetalingen er mer enn halvert. Rogaland har derimot en mindre hyggelig utvikling. Der økte utbetalingene med en tredel.