LO: Likelønn er mer enn penger

Regjeringen har lovet å snakke likelønn med partene i arbeidslivet under vårens tariffoppgjør. En slik dialog må handle om mer enn penger, understreker LO.

– Vi har innspill til den dialogen, og har klare forventninger til at regjeringen vil handle politisk for å få til likelønn. Regjeringen kan bidra med mye mer enn rene penger, sier LO-nestleder Tor Arne Solbakken til NTB.

Han viser til høringsuttalelsen som ble avgitt til likelønnskommisjonen, der blant annet retten til heltid hamres inn. Ifølge LO må det lovendringer til på dette punktet.

– Mange kvinner jobber ufrivillig deltid, og dette forsterker lønnsforskjellene mellom menn og kvinner, sier han.

– Mer enn en pott
Høringsbrevet fra LO omfatter åtte punkter for likelønn. I tillegg til lovbestemt rett til heltid, kreves forsterket innsats mot sosial dumping i kvinnedominerte yrker og utvidet foreldrepermisjon med selvstendig opptjeningsrett for far.

– Problemstillingen med likelønn favner mye bredere enn 3 milliarder kroner i en likelønnspott, sier Solbakken.

Han vokter seg vel for å bruke dette begrepet, som har skapt strid innad i LO-familien. I stedet for likelønnspott snakker han om økte rammer i tariffoppgjøret i offentlig sektor.

– Vi er for å bruke offentlige penger for å bedre likelønnssituasjonen i offentlig sektor. Men vi er også nødt til å prioritere dette spørsmålet i tariffoppgjøret selv, sier LO-nestlederen.

– Det skal gå en rød likelønnstråd gjennom hele oppgjøret. Men utfordringene er forskjellige fra område til område, og da må også virkemidlene være ulike, understreker han.

Prioriteringer
I den nye regjeringserklæringen som pressen har gitt navnet Soria Moria II, slås det fast at regjeringen er innstilt på en dialog om likelønn allerede i forbindelse med vårens tariffoppgjør.

Samtidig understrekes det at partene i arbeidslivet må «komme til enighet om hvilke yrkesgrupper som skal prioriteres», og at nye lønnsforhold ikke skal kunne utløse kompensasjonskrav fra andre grupper.

Dette er forhold som LO ikke uten videre vil gå med på.

– Ingen kan sette opp en slik prioriteringsliste over yrkesgrupper. Hvem skulle i så fall gjøre det? Det er også helt umulig å vedta at det ikke skal komme motkrav fra andre grupper, sier Solbakken.

– Formuleringene må ikke tas bokstavelig, men leses mer som intensjoner, fortsetter han.

Advarer
NHO-sjef John G. Bernander mener flere av LO-kravene om likelønn umulig kan løses i tariffoppgjøret alene. Han er klar på at regjeringen må på banen, men advarer mot nye, dyre reformer.

– At vår holdning til fleksibel arbeidstid vil være en annen enn LOs, er ikke til å stikke under en stol. Dersom dette blir et tariffspørsmål, må jeg skrive med store bokstaver: Situasjonen som det konkurranseutsatte næringslivet og vår eksportutsatte industri er inne i, gir ikke grunnlag for nye, store og kostbare sosiale reformer, sier Bernander.

Han minner om at finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) allerede har slått fast at viktigheten av å begrense oljepengebruken etter flere fete år.

– Det viktigste nå er å komme tilbake til handlingsregelen, slik at vi gir framtidige generasjoner muligheten til å ivareta sin velferd, sier Bernander.