Seniorgeneral: Skjerp deg eller si opp!

Ledere må ha mot til å be eldre arbeidstakere slutte om de ikke fungerer i jobben, mener direktør Åsmund Lunde i Senter for Seniorpolitikk.

– Hvis lederen har gjort det som kreves i forkant, er det en unnlatelsessynd å la dem bli. En eldre som blir gående i et sidespor i påvente av aldersgrensen, er en tragisk og uverdig situasjon, sier Åsmund Lunde til Dagens Næringsliv.

Krever mer av arbeidsgiver

Han mener det er aldersdiskriminerende og bygger opp under fordommer, dersom eldre arbeidstakere skjermes fram til de kan sies opp på grunn av alder.

Jeg er 63 år, men forlanger i prinsippet å bli stilt samme krav til som alle andre, sier direktøren ved Senter for Seniorpolitikk.

Bakgrunnen for Lundes utspill er at det er åpnet opp for at eldre kan bli stående i jobben fram til de er 70, uten å få avkorting i pensjonen. Målet er å få flere til å arbeide lenger, fordi Norge trenger arbeidskraften deres. Ved fylte 70 år, kan en arbeidstaker sies opp uten annen begrunnelse enn alder.

Lunde mener dette stiller krav både til arbeidsgiver og arbeidstaker.

– Det betyr at norske ledere må våge å være direkte til eldre arbeidstakere: Du fungerer ikke i jobben. Du må enten skjerpe deg, få deg ny kompetanse eller si opp! Det svir å høre slikt, men det ville svi for en 25-åring også, sier han.

Vil fjerne aldersgrense

Helst vil Lunde oppheve 70-årsgrensen, slik at alder alene aldri kan være et argument for å si opp noen. Dermed må en eldre arbeidstaker behandles likt som en yngre ansatt. Han ønsker likevel ikke å bidra til et råere arbeidsmarked.

– Arbeidsmiljøloven stiller krav til samtaler, tilrettelegging, endring av jobboppgaver eller jobb – og det må selvsagt skje først, påpeker seniorgeneralen.