Vil bygge vindturbin høyere enn Oslo Plaza

Denne vindmølla blir aldri lønnsom, fastslår Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp).

Likevel var det en svært entusiastisk statsråd som fredag rundhåndet støttet Enovas tildeling av 137 millioner skattekroner til det som skal bli verdens største vindturbin høyere enn Oslo Plaza.

Olje- og energiministeren har stor tro på vindkraftproduksjon til havs. Han sier til NTB at teknologisatsingen vil betale seg i form av energi og arbeidsplasser i framtida.

Dyr satsing

Vindturbinen det er snakk om vil koste anslagsvis 400 millioner kroner og arbeidet med byggingen kan starte til sommeren, forutsatt at resten av pengene kommer på plass.

Enova tildelte fredag selskapet Sway AS, med Statoil som en av eierne, 137 millioner kroner for å utvikle prosjektet. Vindturbinen får en rotor på 145 meter i diameter. Oslo Plaza har til sammenligning en høyde på 117 meter.

Installert effekt i vindturbinen som skal reises i Øygarden i Hordaland blir på 10 megawatt (MW). Gitt normale vindforhold kan én slik mølle gi nok strøm til 2.000 boliger

Norges største vindpark, Statkrafts anlegg på Smøla på Nordmøre, har 68 vinturbiner med en samlet installert effekt på 150 MW eller i gjennomsnitt vel 2 MW per vindturbin.

Ny teknologi

Ifølge Enova er det en helt ny teknologi som skal prøves ut. Turbinvekten skal reduseres, antall bevegelige deler skal også reduseres og generatorsystemet blir girløst.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen sier til NTB at dette er en milepæl i utviklingen av fremtidens vindkraftteknologi.

Han innrømmer at det har gått feil vei med vindkraftanlegg på land de siste årene, av ulike årsaker. Men det skremmer ham ikke fra en satsing på fremtidsløsninger for vindkraft til havs.

Statsråden mener at prosjektet i Hordaland tilrettelegger for en videreutvikling av teknologien for flytende offshore vindkraft. Han håper og tror at prosjektet vil gi store muligheter for norsk næringsliv.

Rask fremdrift

Sway AS eies av blant andre Statoil, Lyse, Inocean og selskapets gründer og administrerende direktør Eystein Borgen.

Borgen sier til NTB at støtten fra Enova gjør det mulig å opprettholde en rask fremdrift. Grunnlaget er også lagt for en fullfinansiering av prosjektet.

Vi håper å kunne starte byggingen til sommeren. Byggetiden vil være halvannet år. Vi ser for oss to til fem års driftstid på land. I løpet av denne tiden vil vi bygge flere turbiner og åpne for salg av turbiner, sier Borgen.

Bellona er positiv til at Sway får 137 millioner kroner av Enovas midler til å utvikle dette vindkraftkonseptet. Bellonas nestleder, Marius Holm, mener dette er et godt eksempel på hvilken rolle Enova bør spille i utviklingen av fornybar energi i tiden som kommer.

Stopper opp

De siste årene har det ikke manglet på vindkraftplaner i Norge, men lite og ingenting er blitt realisert.

Det har stoppet opp på land. Mye av årsaken er usikkerhet rundt de grønne sertifikatene som skal komme fra 2012, sier ordfører Iver Nordseth i Smøla kommune. Han er styreleder i organisasjonen Landssammenslutninga av norske vindkraftkommunar.

Nordseth synes det er positivt at det satses på utvikling av ny teknologi og har heller ikke så sterke motforestillinger til at det planlegges stort med eksportrettet vindkraftproduksjon til havs en gang inn i framtida.

Men jeg savner den samme «driven» på land fra regjeringens side som ute i havet. Mange søker, mange tillatelser gis men ingen starter opp, fastslår Nordseth.