AF på kjøpern

Etter rekordresultat og en egenkapitalandel på 30 prosent er AF i en god økonomisk posisjon for oppkjøp. Det kan skje i Rogaland.

– Vi har ekspansive tanker, og ser på nye muligheter i Norge på byggsiden. Vi registrerer at noen områder i landet har høy aktivitet, og vi har vært aktivt søkende i disse markedene. Men så langt har prisforventningene vært for høye slik at vi ennå ikke har funnet det optimale kjøpet, sier konsernsjef Pål Egil Rønn i AF Gruppen.

– Nå er tiden kommet for å gi gass fremfor å ta tak i håndbrekket, fremholder han og bekrefter at Rogaland kan være et slikt interessant område.

Malurt for energi

AF Gruppen er det entreprenørkonsernet som tydeligst har tatt en posisjon i markedet for energieffektive løsninger, og lenge gikk det bare en vei for energisatsingen – oppover. Til tross for sterkt energifokus blant annet representert skjerpede energikrav, energimerkeordning og miljøklassifisering av bygg opplever AF skikkelig motvind for forretningsområdet energi med fallende omsetning i 4. kvartal kombinert med kraftig marginfall for året som helhet.

– Dette er malurten i det gode resultatbegeret vårt, innrømmer Rønn.

Han har to forklaringer på at selskapet ikke får til bedre resultater med de 300 kompetente medarbeiderne i virksomheten.

– Når det blir tøffere tider, snører byggherrene igjen på investeringssiden som fører til et svært avventende marked, sier han.

Samtidig åpner han for at selskapet selv ikke har vært flinke nok til å tilby markedet gode nok konsepter. Men Rønn er overbevist om at markedet kommer tilbake slik at virksomheten i fremtiden blir adskillig større enn i dag.

Anleggsvirksomheten viser noe lavere omsetning sammenlignet med 2008. Resultatmarginen for 2009 ble på 5,9 prosent som var likt med året før, men for 4. kvartal isolert ble marginen halvert til 6,1 prosent fra sterke 11,9 prosent.

Utstillingsvindu

Byggvirksomheten er blitt AFs utstillingsvindu med en resultatmargin i fjor på 8,6 prosent, opp fra 5,4 året før. I 4. kvartal nådde marginen imponerende 11,8 prosent mot 7,5 for samme kvartal i året før.

– Akseptabelt godt, kommenterer en beskjeden Rønn som imidlertid ikke tror slike gode resultater vil kunne holde seg over tid.

Eiendomsvirksomheten har vært svært lav, og AF sitter med 72 usolgte boliger. I løpet av fjoråret solgte selskapet 23 boligenheter hvorav fem i siste kvartal.

– Det er tegn til bedring, kommenterer Rønn som signaliserer at AF i løpet av 2010 kun vil sette i gang 2-3 boligprosjekter i egenregi.

Innen miljøvirksomheten er det høy aktivitet og gode resultater offshore, mens lav byggaktivitet har gitt lav aktivitet innen landbasert virksomhet. Resultatmarginen falt noe tilbake for hele fjoråret til 5,8 prosent, men steg i siste kvartal til syv prosent.