Skatteetaten fornøyd med Kollen

Ved siste uvarslede byggeplasskontroll i Holmenkollen var alle kontrollerte virksomheter og arbeidere registrert.

Skatt øst har aldri tidligere hatt så gode resultat på en uanmeldt byggeplasskontroll.

Samarbeidet startet i februar 2009. Til sammenligning viste resultatene fra skatteetatens landsdekkende byggeplassaksjon sist høst at hver 10. arbeider ikke var registrert som arbeidstaker i den virksomheten han arbeidet for.

- Samarbeidet er et eksempel til etterfølgelse for andre byggeprosjekter, sier avdelingsdirektør Nina Schanke Funnemark ved Kontroll og rettsanvendelse i Skatt øst.

Skatt øst har gjennomført to uvarslede byggeplasskontroller på Holmekollen nasjonalanlegg i 2009 og kontrollerte omkring 250 arbeidere. Samtlige var registrert i arbeidstaker- og arbeidsgiverregisteret. I tillegg var alle virksomhetene riktig registrert: - Det som er ekstra hyggelig for oss er at entreprenørene på anlegget stadig er blitt flinkere til å kvalitetssikre sine egne underentreprenører, påpeker avdelingsdirektøren.

Jevnlig rapportering

Hver tredje måned har Skatt øst mottatt oversikter fra byggeledelsen over alle arbeidere og virksomheter som utfører arbeid på nasjonalanlegget. Disse opplysningene blir kontrollert opp mot aktuelle registre. Ved avvik ble dette tatt opp i samarbeidsmøter med byggeledelsen med krav om at forholdene blir forklart og rettet.

Schanke Funnemark forteller at alt ikke var like bra i starten.

- Vi har sett at det er blitt færre og færre avvik. Det som er ekstra morsomt er at jo større aktivitet det etterhvert ble på byggeplassen og jo flere arbeidere og virksomheter som deltok, jo færre feil var det. Dette forteller at rutinene virker, påpeker hun.

Stort prosjekt

- I store og omfattende byggeprosjekter som dette, er det viktig med gode og strukturerte oppfølgingsrutiner. Dette har vi nå har fått på plass i samarbeid med Skatt øst. Samarbeidet skal videreføres i andre prosjekter, påpeker finansbyråd i Oslo Kristin Vinje.

- Prosjektet har kontrakt med mellom 30 og 40 entreprenører, og disse har igjen ofte flere underleverandører slik at man fort kommer opp i nærmere 100 leverandører totalt i prosjektet, forteller finansbyråd Kristin Vinje. På det meste har det vært 400 arbeidere på samme tid i Holmenkollanlegget. Arbeiderne kommer fra flere ulike nasjoner foruten Norge; bl.a. Sverige, Danmark, Tyskland, Polen, Litauen, Finland og Østerrike.