Se huset ditt på Google

Med små rare biler med kamera på taket har søkemotoren Google fotografert gatene i de største byene i Sør-Norge. For dem som ikke vet bedre kan en tro solen alltid skinner i Norge.

Vil du finne et bilde av huset ditt på internett? Eller vite hvordan fasaden ser ut på hotellet du skal bo på i Oslo? Google har satt i gang arbeidet med å ta bilde 360 grader for hver 10. meter av alle gatene i landet. Tirsdag lanserte selskapet første del av den nye tjenesten Street View. Været er fint på alle bildene.

– Bestemte lysforhold må være oppfylt for at vi skal kunne fotografere, og de forholdene får vi bare mellom mai og september i Norge. Det kan ikke regne, sier Ed Parsons, kartansvarlig i Google.

Sensurer ansikter

Foreløpig har verdens største søkemotor fotografert Oslo og deler av sentrale områder på Østlandet, samt Bergen, Stavanger og noen hovedveier. Og hele E16 over Hardangervidda. Mer skal komme, men det vil ta litt tid.

Norge følger i rekken etter flere hundre byer andre steder i verden. I Sverige og Danmark ble samme tjeneste lansert for to uker siden. Tirsdag ble Street View også presentert i Finland.

– Det er store datamengder av alle bildene som tas. De må behandles før vi kan legge dem ut i kartjenesten. Blant annet blir alle ansikter og bilskilt gjort utydelige, sier daglig leder i Google Norge, Jan Grønbech.

Vanskelig å reagere

Datatilsynet fikk tirsdag mange henvendelser om den nye tjenesten. Informasjonsrådgiver Gunnel Helmers sier det ikke er noe i veien for Googles fotografering, men at de håper selskapet retter seg etter klager når personer er identifiserbare.

– Får vi veldig mange klager, vil vi ta det opp med Google. Det er vanskelig å slå ned på og si at det er ulovlig. Det er forsøkt noen steder i Europa, og vi venter på hva slags utfall disse sakene får der, sier Helmers til NTB.

Fra før har Finn.no en tilsvarende tjeneste som heter Gatebilder i sin kartjeneste. Den viser eiendommer i Oslo og Trondheim.

Gulesider.no har en funksjon som innebærer at man ser bygninger på skrå ovenfra. Også denne tjenesten har vært omdiskutert. Det spesielle med Googles tjeneste er likevel at det er mulig å zoome så langt inn på detaljer i bildet.

– Kan klage

Google framholder at de bare har fotografert det som er synlig fra offentlige gater. De sier de ikke kan ta ansvar dersom brukere sammenstiller informasjon fra ulike lovlige databaser som skattelister, telefonkatalogen og Brønnøysundregistrene i tillegg til deres tjenester.

– Det er lagt til rette for at personer kan klage inn et bilde eller for å rapportere når automatikken har unnlatt å anonymisere et ansikt eller et bilskilt. Det er også mulig å be om at bildet av hele huset fjernes. Vanligvis gjør vi da det i løpet av 24 timer, sier Ed Parsons.

Det er forventninger om at nordmenn nå vil kaste seg over bildene for å lete etter feil. Ifølge Parsons er Google Maps en svært populær tjeneste på internett. Hver time gjennomføres 10.000 søk og flere enn 150.000 nettsteder bruker tjenesten inne på sine egne sider. Den finnes i dag på 26 språk.