Hvorfor igjen?

Samme dag som samferdselsministeren går ut og forsvarer åpen konkurranse i veisektoren, får vi en ny sak om Konkurransetilsynet og asfaltbransjen. Denne gang er det en av bedriftene selv – i dette tilfelle Veidekke som har bedt om at man gransker sitt eget datterselskap Kolo Veidekke. I tillegg meldes det også om at man undersøker forhold i NCC Roads. La det være klinkende klart. Ingen er dømt, men at det i det hele kommer opp slike saker synes vi er trist.

Den som kjenner historien – og den som vet hva byggenæringen tidligere har vært gjennom når det gjelder slike saker, vet at dette kan rokke ved tillit og omdømme. Tidligere var ikke loven så klar og kjent som i dag, men etter all turbulens og debatt så burde alle vite hvor grensene går. Vi understreker nok en gang at vi ikke kjenner denne saken, men i løpet av dagen i går fikk vi en rekke meldinger om at noe var på gang.

Vi er svært glade for at Veidekke tok tak i denne saken straks det kom en mistanke om at noe kunne være galt. Selskap som Veidekke, kan ikke leve med at det stilles noen som helst spørsmål til deres virksomhet av negativ karakter. Men i et selskap med mange mennesker kan det selvsagt være at noen trør feil. Men da må man også være klar over konsekvensene. Det må være nulltoleranse i slike saker.

Nå håper vi at Konkurransetilsynet finner ut av saken – og at offentligheten uansett får greie på hva som i tilfelle har foregått eller om det har foregått noe i det hele. Og så håper vi at det ikke tar vinter og vår før vi har en konklusjon. Næringen har tidligere opplevd at slike saker har dratt ut i årevis. Det er en påkjenning både for de aktuelle selskap og for hele næringen.