Jernbaneverket utnytter ikke potensialet

RIFs fagutvalg for prosjektadministrasjon mener Jernbaneverket i større grad bør utlyse konkurranser der prosjekteringsledelse spesifikt er etterspurt. – Dette kan avhjelpe presset på knapp kapasitet, tror utvalgsleder Taale Arstad .Det er RIF som skriver dette på sine hjemmesider.

Jernbaneverket (JBV) har problemer med å skaffe kvalifiserte rådgivere til ulike oppgaver.

- Et stykke på vei kan ulike RIF-firmaer med kompetanse innen prosjektadministrasjon hjelpe dem, ikke bare med prosjekt- og byggeledelse, men også med prosjekteringsledelse, mener nyvalgt leder for RIFs fagutvalg Prosjektadministrasjon, Taale Arstad

Flere vil kunne bidra

- Slik vi stort sett har registrert JBVs forespørsler så langt, er det sjelden at de utlyser konkurranser der prosjekteringsledelse spesifikt er etterspurt, sier Arstad.

Arstad mener at dersom de gjør det og frigjør prosjekteringsledelsen fra prosjekteringen og prosjekteringsgruppeforespørslene, vil de åpne for at flere firmaer kan være aktuelle og flere firmaer vil kunne yte bistand.

Må "spørre riktig"

- Selv om vårt forslag ikke vil løse problemet med mangler på eksperter på signalanlegg, sporveksler, vognmateriell og ballast, vil det kunne avhjelpe en del av presset. Nå vil man antakelig ikke finne så mange rådgivere som både har erfaring fra jernbane og fra prosjekteringsledelse, men prosjekteringsledelse er så vidt generelt at en dyktig og dreven person med prosjekteringsledererfaring fra byggeprosjekter vil kunne håndtere oppgaver for JBV på en utmerket måte. Men da må JBV "spørre riktig", avslutter Arstad.